Om samarbeten

Carola svarar på en läsarfråga om bloggsamarbeten och gör säkert en del av oss mycket klokare i hur man ska tänka om/när man som bloggare samarbetar med ett företag. Det allra viktigaste tipset tycker jag är att man kan starta ett företag för bloggen för då kan man fakturerar sina kunder (och dessutom verkar man mycket proffsigare!). 

Men det finns en fråga som lämnar obesvarad: Hur mycket ska man ta betalt för ett samarbetsinlägg då? Tio euro? Hundra euro? Tusen euro? Som bloggare vill man ju inte avskräcka eventuella samarbetspartners, men samtidigt så behöver också bloggare mat på bordet och tak över huvudet. 

Någon bloggare som vågar avslöja prislappen på ett annonsinlägg/samarbetsinlägg? Nä, trodde inte det. 

22.02.2017 kl. 22:29

Vad duktig du är, och vad söt du är

Carola skriver tänkvärt om hur man väljer att berömma barn. Jag försöker akta mig för det ständiga duktig-berömmet, men det är svårt och många gånger per dag biter jag mig i tungan just när ordet "duktig" är på väg ut genom munnen. Speciellt nu när mitt barn börjar bli lite äldre och förstår mer när jag pratar med honom så känns det extra viktigt att börja ge beröm på ett konstruktivt sätt.

Något annat som jag försöker vara restriktiv med när jag pratar med mitt barn är att strö runt mig ord som "söt", att säga åt honom att göra saker "som en stor pojke" och att kalla hans teckningar och legobyggen för fina (utan istället försöka diskutera med honom om byggsätt och färgval). Men det är så himla svårt ibland. Det är som om de typiska komplimangerna sitter fast i ryggmärgen och alltid vill hoppa ut ur munnen. 

19.02.2017 kl. 22:59

Delta och spring

Carola har ett hurtigt samarbete med Nice Run Jakobstad på gång. Förutom att hon (tillsammans med en hel hög mammabloggare från Jakobstad) ska springa loppet så lottar hon också ut platser till loppet. Men det verkar inte vara så poppis bland läsarna? Hittills har inlägget fått några få deltagarkommentarer, att jämföra med utlottning av armbandsur (246 kommentarer), ett babynest (110 kommentarer) och barnkläder (90 kommentarer). Men Bloggkoll förstår verkligen det svaga intresset. Det är väldigt roligt att vinna saker, men kanske inte lika roligt att vinna något som innebär att man måste springa fem kilometer.

13.02.2017 kl. 21:26

Förlossningsdepression

Jag vet att ni är många som har saknat Carolas blogginlägg, men nu har hon uppdaterat bloggen igen efter några veckors tystnad! Carola skriver att hon drabbats av förlossningsdepression, men att hon nu känner mera hopp. Starkt och modigt av Carola att berätta om denna vanliga sjukdom, som ändå nästan ingen pratar om! 

18.01.2017 kl. 08:19

Stickningsbonanza

Vi är ju alla vana vid att Linda, Cindy och Victoria gör det. Stickar i tid och otid alltså. Men nu börjar plötsligt det klia i stickorna på andra också. Amanda har stickat ihop flera tröjor i höst, och den senaste visar hon upp på bloggen. Carola avslöjar på insta att hon vill lära sig sticka och Michaela har redan stickat årets första stickade sockor

Är att måla med vintage paint nu officiellt utdött? Och stickningen det nya svarta? Bloggkoll längtar tills korsstygn blir inne, det är typ det enda handarbetsmässiga jag klarar av. 

13.01.2017 kl. 07:49

Vem bestämmer om det blir fler barn?

Carola svarar på sin frågestund och kommer in på ett sidospår; vems åsikt väger tyngst om den ena föräldern vill ha fler barn men inte den andra. (Liknande diskussion fanns ju inne hos Lady Dahmer för ett tag sen.) En jätteintressant fundering eftersom det ju inte alltid man är helt i synk med sin partner angående när och om man ska ha (fler) barn. Jag tycker så här: ingen borde tvinga någon annan att "skaffa" barn. Barnalstrande borde vara något båda föräldrarna vill och båda är med på, precis som barnuppfostran och allt annat som gäller barn. Med det sagt så tycker jag att det är den som inte vill ha barn som ska ha ansvar för att skydda sig. Är det så att det är mannen i huset som inte vill ha fler barn så får han sterilisera sig eller se till att använda kondom. Kan inte mannen i huset ta det ansvaret att skydda sig från en graviditet (och i slutändan barn) så då är det kvinnan som bestämmer om det blir barn eller inte. Såklart genom att informera mannen först innan hon slänger bort alla piller, ringar eller spiraler. (Fast vill man verkligen ha barn med någon som inte vill ha barn men trots det ändå skiter i att skydda sig? Antagligen inte.)

(Den här tanken utgår ju från ett heteroförhållande där man bara "skaffar" barn. Ni vet ligger lite och så pangbom kommer en bebis. För par som inte lever i heteronormen, eller är heteropar som har svårt att få barn så krävs det enligt samhällets krav att båda är engagerade och verkligen vill ha barn för att det ska bli barn.)

17.11.2016 kl. 07:56

Förstörd morgonrutin

Mellan alla vanliga morgonrutiner som grötkokning, blöjbyte och Nyhetsmorgon brukar jag peta in lite bloggläsande. Ofta har det ju inte hänt så mycket under natten, så det är nog mera en reflex att klicka sig vidare i blogglistorna. Så imorse skulle jag samtidigt som jag bredde smörgåsar klicka in mig hos Carola och läsa om bebisbubblan en gång till så och så funkade inte domänen?! Vi får  hoppas att det bara är någon tillfällig uppdatering som gör bloggen otillgänglig för jag har ännu inte skrivit av receptet till mandarincheesecaken med pepparkakor som jag bakade typ tusen gånger i julas. 

Edit: Som tur är verkar bloggen vara up and running igen så nu ska jag passa på och spara receptet så att alla julfikor är räddade också i år. 

07.09.2016 kl. 08:40

Vid förlossningen

Vågar ni erkänna hur många gånger ni klickat in er till Carola efter att hon inatt bloggade om att de är på väg till förlossningen i Vasa? Jag har lyckats hålla mig med bara två klick, eftersom jag är lite av den åsikten att om det finns någon dag när man inte behöver blogga så är det nog förlossningsdagen.

(Obs, menar såklart inte att shamea de som väljer att blogga från förlossningssal, uppvak eller BB. Var och en med sitt.)

30.08.2016 kl. 12:52

6 saker Bloggkoll ser fram emot i höst

Hos En gul apelsin och Drömmar, fantasier och galenskap har det dykt upp inlägg med listor över fem saker de ser fram emot i höst. Maria ska bland annat festa och Malin reser till Malta med sin familj och ska vara där en hel månad. 

Bloggkoll kan ju inte vara sämre så här kommer 5 6 blogg-relaterade saker Bloggkoll ser fram emot i höst:

  1. Att Linn bloggar om allt kring bröllopet. Jag lovar att jag inte kommer att tröttna. 
  2. Att uppdateringsfrekvensen stiger för de flesta bloggare nu när vardagen och höstlunken är tillbaka. 
  3. Att Finemang ordnar en ny Bloggala och att Bloggkoll vinner alla pris. 
  4. Att Carola avslöjar namnet på sitt nästa barn. Bloggkoll hoppas på Ko. 
  5. Att Hooray börjar julpyssla tidigt och publicerar många inlägg med julinspiration. 
  6. Att det dyker upp flera bra nya bloggar. 

Finns det något (bloggrelaterat) som ni ser fram emot i höst?

10.08.2016 kl. 19:24

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här