Om samarbeten

Carola svarar på en läsarfråga om bloggsamarbeten och gör säkert en del av oss mycket klokare i hur man ska tänka om/när man som bloggare samarbetar med ett företag. Det allra viktigaste tipset tycker jag är att man kan starta ett företag för bloggen för då kan man fakturerar sina kunder (och dessutom verkar man mycket proffsigare!). 

Men det finns en fråga som lämnar obesvarad: Hur mycket ska man ta betalt för ett samarbetsinlägg då? Tio euro? Hundra euro? Tusen euro? Som bloggare vill man ju inte avskräcka eventuella samarbetspartners, men samtidigt så behöver också bloggare mat på bordet och tak över huvudet. 

Någon bloggare som vågar avslöja prislappen på ett annonsinlägg/samarbetsinlägg? Nä, trodde inte det. 

22.02.2017 kl. 22:29

Barnvagnstjuven

Maries barnvagn har blivit stulen. Jag vet att man inte ska stjäla någonting alls, men en barnvagn måste ju vara allra längst ner på listan över saker man ska stjäla. Tillsammans med typ diabetessprutor.  

Alla ni som hänger på loppissidor och sånt kan ju hålla upp ögonen efter en svart Bugaboo!

21.02.2017 kl. 15:07

Sanningen bakom matbloggandet

21.02.2017 kl. 14:46

Efterlysning: brudbuketter

Sandra visar upp sin brudbukett på bloggen och efterlyser nu bilder på andra brudbuketter. Skicka in så får du dina fem sekunder av kändisskap (eller hur länge det nu tar att se och scrolla förbi en bloggbild). 

20.02.2017 kl. 07:37

Vad duktig du är, och vad söt du är

Carola skriver tänkvärt om hur man väljer att berömma barn. Jag försöker akta mig för det ständiga duktig-berömmet, men det är svårt och många gånger per dag biter jag mig i tungan just när ordet "duktig" är på väg ut genom munnen. Speciellt nu när mitt barn börjar bli lite äldre och förstår mer när jag pratar med honom så känns det extra viktigt att börja ge beröm på ett konstruktivt sätt.

Något annat som jag försöker vara restriktiv med när jag pratar med mitt barn är att strö runt mig ord som "söt", att säga åt honom att göra saker "som en stor pojke" och att kalla hans teckningar och legobyggen för fina (utan istället försöka diskutera med honom om byggsätt och färgval). Men det är så himla svårt ibland. Det är som om de typiska komplimangerna sitter fast i ryggmärgen och alltid vill hoppa ut ur munnen. 

19.02.2017 kl. 22:59

Plats för matbloggare

17.02.2017 kl. 07:00

Kuvertöppnande

Ellen skrev ett hyllat blogginlägg om sin ekonomi igår. Och ni vet ju vad jag tycker om pengar. T.ex. har jag ju tidigare bloggat om min månadsekonomi, och flera läsare berättade hur deras vardagsekonomi ser ut. 

För egen del så har jag börjat öppna kuverten så fort de kommer. Det är lite som ett plåster, det är obehagligt när man gör det. Men mycket bättre att tackla det genast än att ständigt gå runt och tänka på att man borde öppna. Sen brukar jag också betala räkningarna så fort de har kommit. Att alltid hittills haft tillräckligt med pengar på kontot (peppar peppar) är ett privilegium, och jag är tacksam över att jag har det så.

16.02.2017 kl. 18:27

Viktig påminnelse

Det har gått så länge sedan jag var abiturient att jag helt hade glömt vad det var för dage idag. Men gissa om jag blev påmind när det plötsligt dök upp ett lastbilsflak med skrikande tonåringar som kastade godis... 

På tal om abi-dagen har Karolina skrivit ett inlägg om sin dag för några år sedan och påminner oss alla om att hålla hårt i glasen (och förståss hålla koll på innehållet samtidigt som man håller i) när man är ute bland folk. 

16.02.2017 kl. 16:23

Att blogga om sitt svartjobb

Hur noggranna är egentligen myndigheter på att kolla upp vad bloggare sysslar med? Till exempel Elin skriver rakt ut om sin småskaliga affärsidé för att få in pengar. Utan att ha större kunskap om Elins liv så gissar jag att hon inte driver ett företag för bakning. Samma sak har jag tänkt om alla privatpersoner som bakar tårtor på beställning och säljer sina tjänster via t.ex. insta utan att ha ett företag. Eller de som förlänger fransar mot en liten ersättning till vänner och bekanta. Förr i tiden gjorde man ju kanske sånt här "svartjobb" i det dolda, och det marknadsfördes främst muntligt. Men nu står det ju svart på vitt på internet och skulle någon vilja anmäla saken (eller om någon myndighet kollar upp det) så är ju bevisen svåra att snacka sig ur när det är en själv som har skrivit dem. 

Annat jag också tänker på: bloggare som är föräldralediga och jobbar med bloggen (på ett sådant sätt att den genererar en inkomst). Den dagen man jobbar medan man är föräldraledig så ska man bara få minimibelopp. Så är man en bloggare och skriver ett avlönat samarbetsinlägg en dag så borde föräldrapenningen justeras till miniminivå just den dagen. Detsamma gäller ju andra jobb, och bloggar man om när man varit i arbete så är det ju himla enkelt för myndigheterna att kolla om det man rapporterat in verkligen stämmer. 

16.02.2017 kl. 10:11

Presenter vid köp

Lotta och hennes familj har både sålt och köpt hus inom loppet av några timmar. Det som jag tyckte var mest intressant var att de fått presenter från banken och mäklaren. Finsk design, kaffe och saker från Balmuir. Jag har aldrig sysslat med husköp, så jag visste inte ens att man får presenter. Plötsligt vill jag också köpa och sälja en massa saker via banker och mäklare så att jag också kan få en present eller flera... 

15.02.2017 kl. 14:12