Fem klädregler

Daniela listar fem krav hon har när det gäller ett eventuellt klädinköp. Listan ser ut så här: 

  1. Kläderna ska kännas bra redan i provrummet
  2. Man ska känna sig bekväm i kläderna
  3. Tänk praktiskt och undvik alla fina små klänningar
  4. Kvalitet före kvantitet
  5. Köp inte något som är trendigt, utan köp det du tycker om.

Så här ser Bloggkolls lista ut:

  1. Kläderna ska kosta max 30 €. Vårdpeng och noll euro i blogglön bäddar inte för något annat än det som finns på H&M och Citymarket.
  2. Svart, grått och mörkblått är godkända färger, alla färgglada plagg lämnar kvar i affären. Visst, det är fint med en röd tröja, men jag tvättar så sällan rött att tröjan skulle förtvina längst ner i tvättkorgen.
  3. Och kläder i ylle, silke eller något annat som måste få specialbehandling? Kommer inte med hem.
  4. Kläderna måste klara av att ett leksuget barn river och sliter i dem. Allt som inte är lekvänligt lämnar i affären.

Så sammanfattningsvis. Bloggkolls krav på kläder: billigt, svart, bomull och slitstarkt. Jag kan ju inte vara den enda småbarnsmamman som lever i denna uniform?

06.01.2017 kl. 07:52

Bloggrespons

Fina Christina drar, inspirerad av Influencers of Sweden, igång en bloggrespons-runda i Svenskfinland. Genom att fylla i ett formulär kommer du på sikt få feedback av någon kring din blogg och du får dessutom en blogg tilldelad dig som du ger respons kring. Kul idé! Bloggkoll är givetvis inte med eftersom jag har så mycket självinsikt (och är så jäkla smart) att jag redan nu vet den här bloggens för- och nackdelar. Men ni andra kan ju alltid anmäla er ;)

 

05.01.2017 kl. 21:06

Sommarpausen är äntligen över

Bloggen Emmys / Emelie Matkoski / Emmy's life / a fashion & beauty blog* har äntligen uppdaterats efter en evighetslång sommarpaus. Och det kanske är på tiden, det är ju trots allt ett halvår och många celsiusgrader sedan det var sommar. 

* krångligt det där med olika namn i headern, webhuvudet, löpande text och internetadressen... Bloggkolls önskan inför det nya året är att folk bestämmer sig för vad ens blogg verkligen heter. 

05.01.2017 kl. 18:45

Och babyavslöjandena fortsätter

Snart orkar jag inte längre hålla koll på hur många gravidbloggar som ploppar upp! Men många av dem är ju lite avsomnade bloggar som kommer till liv igen med magbilder och BB-väskor och det tackar jag för. Det är alltid roligt när en blogg man trott hade gått till den eviga vilan plötsligt lever igen. En av dem är Lina, som jag nu hoppas fortsätter sitt pysselbloggande vid sidan av graviditetsuppdateringen. 

Paulina har startat en ny blogg i samband med att hon började blogga om sin graviditet. Den nya finns här och den gamla bloggen här

 

04.01.2017 kl. 19:12

Att resa i Indien med sin fru

Catariina har skrivit smart och tankeväckande (som alltid) om hur det var att vara på semester i ett land där homosexualitet är olagligt

03.01.2017 kl. 18:18

Pappamonologerna

HBL:s Pappa och Putte-blogg har precis fått sin första konkurrent: den nystartade pappabloggen Pappamonologerna. Förutom en header som är förvillande lik Carola Ekmans (är det Carola? Är det Sebastian?) bjuder bloggen redan nu på en limerick och ett långt inlägg om förra året. Kul med ett nytt ansikte i bloggvärlden!

02.01.2017 kl. 18:31

Babynyhet

Vad ÄR det med att alla bloggare ska avslöja stora saker idag? Linn är verkligen inte sämre än Kugge och avslöjar att tystnaden på  bloggen beror på att hon väntar sitt tredje barn. Superkul! Grattis! (Förstås inte superkul och grattis till Hyperemesis gravidarum-illamåendet. Men det förstod ni väl?)

Nu känns det som om jag också borde släppa en stor nyhet idag... Synd att jag inte har någon på lager.

01.01.2017 kl. 16:25

Debutantbloggare

Kugge släpper två pangnyheter årets första dag. Under året som kommer ska hon blogga varje onsdag på den svenska bloggen Debutantbloggen (där författardebutanter bloggar ett år i taget). Och förutom den nya bloggkarriären så kommer Förlaget att ge ut hennes bok i höst. Så roligt! Många grattisar till Kugge som verkligen inleder året på topp!

01.01.2017 kl. 14:34

Bloggåret 2016, del 2

Nu äntligen får ni del 2 av Bloggkolls sammanfattning av bloggåret 2016! Hoppas ni gillar den!

Juli
Amanda avslöjade att hon var med både bok och barn. Jag förstod mig inte på konceptet Liv-box och förklarade utförligt varför. Jag letade efter livstecken från Lillemor. Men det kom aldrig, och i augusti raderades bloggen från Sevendays. Alla spelade Pokémon GO ett tag (förutom jag). Michelle gifte sig och bröllopet var fullt av bloggare och blombollar. Och det var inte bara Michelle som gifte sig, utan också Linn!

Augusti
Kugge flyttade på bloggen från Wordpress till Squarespace och den blev både snygg och proffsig. Linn började blogga igen efter några veckors radioskugga. Bloggportalen Autre stängdes ner vilket var riktigt synd, nu blev Svenskfinland en bloggplats fattigare. Efter ett tips från Anne så började jag lyssna på den fantastiska podden My Dad Wrote a Porno. Det absolut knasigaste under månaden var en artikel i Österbottens Tidning som handlade om en ny förlossningstrend och kommentarsfältet menade att detta var Carolas fel.


September
Jag lärde mig att spraybalsam hjälper mot tröga dörrarElin Hassel och Caroline deltog i ett tv-program som spelades in under två dygn. Än så länge har det inte hörts något om det programmet, kanske det blir en världssuccé under år 2017? Bloggen Kulturvis startades och har sedan dess bloggat om kultur i olika former. Bloggvärlden räknade hur många klädesplagg de hade i garderoben. Grön i Åbo intervjuades i nästan alla finlandssvenska dagstidningar (de är fler än ni tror!) om sin Zero Waste-livsstil.


Oktober
Svenskfinlands första (nåja...) pappablogg lanserades på Hbl. Dessutom med ett barn i en av huvudrollerna som hade ett fingerat namn och okänt kön. Kategorierna inför Galan 2016 släpptes och Bloggkoll ägnade resten av månaden åt att gissa vem som skulle ta hem vinsten i de olika kategorierna. I slutet av månaden avslöjades de nominerade i de olika kategorierna. Månaden avslutades med att ungefär alla gick på Kent-konsert i antingen Helsingfors eller Vasa


November
En ny mammablogg såg dagens ljus, Annasthlm började blogga igen! Jag funderade på hur det fortfarande kan existera stora bröst, borde inte evolutionen ha sett till att de försvann för flera tusen år sedan? Jag skrev två blogginlägg om reklammärkning i bloggar. Det första handlade om hur man ska göra. Det andra utgick mer från hur man inte ska göra. Jag live-rapporterade från Galan 2016. Och när vinnarna var korade gjorde jag ett pajdiagram över bloggarnas Jakobstads-anknytning


December
Under december led ungefär alla av Saara-feber när Saara Aalto tog sig ända till finalen i brittiska X Factor. Sjätte december var det som vanligt självständighetsbal och jag höll utkik efter Elins två klänningar. Ziio skrev två jätteuppmärksammade inlägg under månaden. Det första handlade om psykisk ohälsa och det andra handlade om att hoon skulle radera bloggkommentarer hon fick av folk hon inte kände. Jag tittade på SKAM som resten av världen och konstaterade att Nooras lookalike bor i Svenskfinland

Det var det året! Någon speciell blogghändelse som ni kommer ihåg extra väl?

31.12.2016 kl. 15:00

Bloggåret 2016, del 1

Fem yey-röster innebär givetvis att Bloggkoll kommer att publicera en bloggsammanfattning för år 2016. Den blev dock lika lång som en hel roman, så jag delade in den i två delar. 


Januari
Jag inledde året starkt med att gissa hur bloggåret 2016 skulle bli. Tyvärr hade jag väl kanske lite för högtflygande planer, jag hoppades bland annat på att en finlandssvensk föräldraportal som Loppi eller Vimedbarn skulle dyka upp. Och det gjorde det ju inte. Att det skulle bli en bloggala i år också hade jag ju dock rätt i! En finlandssvensk skvallerblogg, tizzeltazzel, dök upp. Tyvärr blev den inte långlivad. Januari var också månaden när alla skrev om bröstoperationer.


Februari
Svenska storbloggaren Tyra bloggade om att hon skulle gå på en blogg-gala i Finland och givetvis försökte jag komma på vad det skulle vara för fest. Ett år senare kan vi ju bara konstatera att det antagligen var ett påhitt av bloggerskan själv för att verka cool och internationell. Linn skrev ett jätteuppskattat inlägg om hur man undviker våldtäkt, och jag tyckte mest att det bara var lånat av en annan bloggerska. Jag hittade två nya favoritbloggar, Linas värld och Budgetspanaren.


Mars
I mars var det som vanligt kvinnodagen och jag citerade Hipsu som i sin tur citerade någon annan: "att gratulera kvinnor på kvinnodagen är som att gratulera en HIV-smittad på Världsaidsdagen". Joanna publicerade hur många före- & efter-bilder som helst från sin husrenovering, och jag var imponerad. Elin visade upp sin multifunktionella klänning. Det gick en trend i att lista tio dåliga saker man gör som förälder och jag påpekade två problematiska saker med sådana listor. Sen bloggade jag (högst subjektivt) vad jag tycker är en bra blogguppdateringsfrekvens.


April
Jag inledde månaden med att klaga på bloggportalen Nouw. En riktig babyboom inleddes, och både Jonna och Jenna fick barn inom loppet av några dagar. Att blogga under sitt för- och efternamn stöttes och blöttes också. Är det t.ex. något man kan göra när man är studerar tiill lärare? Jag upptäckte vilken utbildning som gör en till bra bloggare och det var överraskande nog teologi

Maj
I Österbotten härjade en smittosam sjukdom: Vintage painteriet. Undrar förresten hur alla bloggares målade saker ser ut nu, efter ett halvt års användning? Jag har hört från säkra källor att färgen flagnar och skrubbas bort ganska lätt. Jag skrev om hur jag inte förstår mig helt på Odd Molly-hysterin. ZiiO skrev sin avhandling om den finlandssvenska bloggvärlden och publicerade sina resultat i maj. Och så skrev jag om hur man gör för att stanna hemma med sitt barn tills hen är tre, om man vill alltså. 


Juni
Månaden inleddes med att Sevendays värvade årets bästa blogg, Blejk, Fejt & Fab. SandraEmilia startade ett klädstylingsföretag med två kompisar med det vågade namnet Voga. Ett företag som senare stylade en hel del bloggerskor under de kommande månaderna. Jag tipsade om två bra podcasts, båda publicerade i samarbete med Förlaget. Malenami höll ett starkt sommarprat med bra musik och flera bloggade om det, också jag såklart

Stay tuned, så kommer del två imorgon!

30.12.2016 kl. 15:00