Kommentera med för- och efternamn

ZiiO skrev ett inlägg idag som verkligen fick mig att haja till. Inlägget handlar om att hon på senaste tid fått många kommentarer från anonyma personer eller personer som hon inte vet vem det är. ZiiO menar att det är fegt att inte stå för sina åsikter, och att hon kommer radera alla kommentarer som inte har en, för henne, igenkännbar avsändare. Till exempel har flera kommentarer raderats i inlägget om psykisk ohälsa och (surprise) är det kommentarer skrivna av anonyma personer som var kritiska mot inlägget. 

Bloggkoll tror att det är den första finlandssvenska bloggaren som skaffat en riktigt stram kommentarspolicy. Nästa steg blir väl att man måste logga in på Facebook för att kunna kommentera (sådär som det är på Aftonbladet). ​Lite synd är det ju att ZiiOs blogg får kommentarsmoderering, nu när hon ju verkligen hade möjlighet att bli Svenskfinlands Kissie (för några år sedan) med starka åsikter och stormigt kommentarsfält. 

Som bloggare har man absolut rätt att välja vilka kommentarer och vilka kommentarsskribenter man vill ge utrymme på bloggen. Men det finns ju ett problem med att enbart vissa kommentarer lämnar kvar och övriga raderas, bloggen kan ju onekligen bli en åsiktsbubbla med enbart positiva hejarop när alla andra åsikter raderas. Ni vet, som när man på Facebook blockar alla rasistiska och homofobiska "vänner" och när ens flöde bara är fullt av feministiska härliga tankar tror man plötsligt att världen har blivit bättre och fått smartare åsikter. 

Måste man kommentera med för- och efternamn? Och är det rätt att radera kommentarer som är kritiska och negativa? Vad tycker ni?

18.12.2016 kl. 20:55

Bättre än Sverige

Janina har skrivit en lista med skillnader mellan Sverige och Finland. Oftast tycker jag att Sverige känns så mycket bättre på allt (gladare butikspersonal! bättre bloggare! snygga prinsessor! bättre musik!), men Janinas lista fick mig att uppskatta Finland igen. Jag skulle aldrig klara mig utan torkskåp och surfa hur mycket du vill-abonnemang. 

17.12.2016 kl. 11:31

Sen senast

Man kunde ju tro att jag ägnat min "lilla" bloggtystnad åt att se på Skam, men inte ens det har jag gjort. Alla bloggare har varit så tråkiga att jag inte har haft så mycket att säga, eller så har jag bara läst fel bloggar. 

Men det finns ett ämne som ingen svenskspråkig bloggare från Österbotten inte har bloggat om senaste veckan, att få vård på svenska. En synnerligen viktig sak tycker också Bloggkoll, vilket jag ju redan berättade om för någon månad sedan

Bäst hittills med att formulera sig om vårdspråksfrågan tycker jag Alexandra var i sin krönika om ämnet. 

17.12.2016 kl. 09:18

Lokalpolitiker Jenna

Jenna släpper en bomb om sina planer nästa år: hon ska bli politiker och ställa upp i kommunalvalet! Av alla saker jag kunde gissa att hon hade på gång var detta verkligen en högoddsare. Det ska bli spännande att få reda på hennes vallöften senare. Bloggkoll hoppas givetvis att hon kommer värna framför allt om bloggarnas rättigheter i samhället. 

15.12.2016 kl. 07:53

Bollar med smak

Jag är så sugen på julgodis just nu, och inte hjälper det ju direkt till att ungefär alla bloggare tipsar om julgodisrecept. Mina favoriter hittills är Anna-Lenas chokladbollar med pepparkakssmak och Jennas mariannetryfflar med vitchoklad. Båda ska jag baka till julbordet!

13.12.2016 kl. 20:43

Måndagstips

Jag har haft en riktigt typisk måndag idag. Ingenting har varit fel, men ändå har min kropp (och huvud) känts så segt och trött. Om ni också har måndagskänsla så vill jag ge er ett litet tips: se tv-serien Trettiplus på SvtPlay! Jag tror jag hördes talas om den först på Linns blogg och jag har nu sträcksett de sju avsnitten som nu finns tillgängliga. Även roligt fast man är trettiminus. 

12.12.2016 kl. 20:59

Julias Room Escape

Även om jag flera gånger tänkt att Room Escape verkar vara världens bästa grej, så har jag ännu inte testat. Som tur är har Julia gjort en Room Escape åt sin klass och nu har hon skrivit ner alla stegen på sin blogg. Så nu känns det som om jag äntligen också har testat på konceptet. Och det var precis lika roligt som jag trodde på förhand. 

11.12.2016 kl. 16:03

Premenstrual syndrome (PMS)

Malin skriver smart om mens och PMS här. Jag har själv inte ens reflekterat kring vad PMS var innan jag fick barn. Då var mensen det jobbiga. Men nu, efter en barnfödsel, vet jag verkligen vad PMS är. Nu ser jag istället framemot mensen bara för att slippa ha så nära till alla känslor. För det är hur PMS påverkar mig, mina känslor vanligtvis ligger på nivån -10 flyter under PMS-tiden upp till nivån -1 och är ständigt på väg upp över vattenytan.

Lotta tipsar om två saker som har hjälpt henne att hålla sin PMS i schack. Jag är inte ännu (blir man någonsin?) i det stadiet att jag kan överge choklad eller pasta, men jag lägger det bakom örat om min PMS blir värre.

10.12.2016 kl. 23:12

Tänk positivt eller gå till psykolog?

Den senaste dagen har det dykt upp några blogginlägg om psykisk ohälsa på en del bloggar. Startskottet var hos ZiiO som i sitt inlägg bland annat skrev om att flera i hennes bekantskapskrets ger sig själv diagnoser inom psykisk ohälsa när de är t.ex. stressade eller ledsna. Ida-Marie menar att vi i Finland borde vara mer tacksamma och uppskatta det vi har istället för att fokusera på det dåliga. Jag vet inte hur det är med dig, men jag tänkte genast på ett inlägg av Dessie där hon skrev att om man har ångest så ska man gå till biblioteket eller ta en promenad

Jag tror att en av ZiiOs poänger är att man inte ska ge sig själv etiketter lättvindigt bara för att man har en dålig dag, att det ökar stigmatiseringen av sjukdomar som faktiskt har blivit konstaterade av en läkare.

Men kommentarsfältet visar hur lätt texten kan uppfattas annorlunda. Bloggkoll kan erkänna att jag också tog åt mig rejält, kanske för att jag också har lidit av psykisk ohälsa. Och det är inte bara kommentarsfältet och Bloggkoll som har reagerat, på många ställen i bloggvärlden har det dykt upp inlägg om ämnet. Hos Kaffepausen, Hipsu, Jennie, Häxbrygd och Elin till exempel.

Denna gamla tant har ett tips. Känner du dig nedstämd under en längre tid så ta kontakt med en psykolog eller någon annan som är utbildad inom psykisk (o)hälsa. Sitt inte hemma och gör listor på alla fantastiska saker du har, för vet ni, det är okej att må dåligt fastän man har ett perfekt liv på papper. Och känner man sig för stressad över en skoluppgift är det också okej att prata med någon. Vid alla tillfällen när livet känns övermäktigt och svårt kan det vara bra att prata med någon utomstående. Om det finns något jag har lärt mig (bl.a. genom alla dessa "utmattningsbloggar" som cirkulerar just nu) så är det att vi (kvinnor i Finland, men säkert också män i Finland) ofta nedvärderar våra egna upplevelser och känslor när kroppen och psyket säger ifrån. Istället tycker jag att när det känns för ledsamt, för stressigt eller för mycket ska man genast kontakta en psykolog. Även om man inte har akuta problem så kan man ändå få hjälp och verktyg kring hur man ska fortsätta leva och må på det sätt som man helst vill. För övrigt tycker jag att det borde höra till att alla högstadieelever ska gå hos psykolog (ej kurator) några gånger så att man redan då lär sig att det inte är något fel  med att prata med någon professionell. 

09.12.2016 kl. 08:20

Vad jag tänker dricka i december

Ida tipsar om drycken pepparkakschai. Det låter alldeles underbart. 

08.12.2016 kl. 13:35