Kropphets och bikinikropp

12.05.2016 kl. 23:19

Givetvis ska Bloggkoll sammanfatta kroppsdiskussionen som härjat i den finlandssvenska bloggvärlden den senaste veckan. (Överlag pratar dock de flesta bloggarna förbi varandra och om ämnen som tangerar men som inte är helt de samma. Det är som om nästan alla hittat en mening i någon annans blogginlägg, funderat vidare och skriver om sin åsikt i ett annat ämne som rör kroppar men som inte är svar på föregående inlägg.)

Helst skulle vi inte alls kommentera våra egna (eller andras) kroppar eftersom diskussionen vill bli väldigt lik diskussioner man hade i tonåren med sin bästis "Jag är så tjock!" "Nej! Du är ju jättesmal, jag är tjock!" "Nej, det är jag som är tjock"" och så håller det på i evighet i någon form av tävling kring vems kropp som är sämre . För redan då visste man att tjock var sämre och smal det eftersträvansvärda. Normkroppar och de människor som har normkroppar kan givetvis ha komplex och får givetvis skriva om dem. Men problemet är att diskussionen blir skev när "normalviktiga" kvinnor (alltså kvinnor som exempelvis har BMI under 25*) poängterar att de visst har komplex kring sin kropp och att de upplever sig tjocka. För det är ju inte det det handlar om. Det handlar ju bland annat om mallen smal och hur den reproduceras överallt i samhället som en norm. (Till exempel det här med boyfriend-jeans och plus size-kläder). Det handlar också om hur folk automatiskt kopplar smal med hälsosam och större kroppshydda med en ohälsosam livsstil.  

* BMI är inte ett så superbra sätt att kolla om man ens kropp mår bra och är otjock eller tjock, men används tyvärr fortfarande bl.a. i sjukvården som pekpinne. Så därför använde jag det som en exempelgräns mellan om man är normalviktig och därmed hälsosam eller tjock och därmed ohälsosam.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
Den här listan är superb. Här fick man en riktig överblick. Tack Bloggkoll!
I all sin dar19.05.16 kl. 17:44
Tack själv för berömmet!
19.05.16 21:27

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här