Hur reklammärker man blogginlägg?

14.11.2016 kl. 08:12

Jag fick en kommentar igår:
kan du inte göra ett inlägg om reklam i bloggar. tycker det är så ofantligt många som är värdelösa på att märka ut reklma. speciellt malenami och pezzi. ett inlägg om hur det ska märkas ut och hur det inte märks ut över huvudtaget?

Givetvis ska jag besvara frågan! Vi tar det i två steg. Först kommer här ett inlägg om hur man borde reklammärka sina blogginlägg och i nästa steg lovar jag att använda mig av Paint för att förtydliga hur man ska (och inte ska) göra. 

Först en disclaimer: Jag har noll koll på vad reglerna/lagarna säger i Finland om hur man ska reklammärka blogginlägg. (Kanske Finland är ett sådant u-land i bloggvärlden att det inte finns pekpinnar? Vem vet och jag orkar inte traggla mig genom finska texter. Edit: här finns en text av Konkurrens- och konsumentverket i Finland ang. bloggreklam.) Därför skriver jag istället ett blogginlägg helt baserat på mina åsikter kring reklamsamarbeten på bloggar. 

  1. Samarbetar man på något sätt med ett företag ska det märkas ut i blogginlägget. Ett samarbete är om du får pengar, varor, tjänster eller blir bjuden på något evenemang.
  2. Infon om att blogginlägget är ett reklaminlägg ska komma först, vara tydligt och innehålla företagets namn. Exempelvis: "Inlägget är ett samarbete med hunddagis NN".
  3. Gärna får ovanstående mening vara i annan stil så att det framträder tydligt i inlägget. Exempelvis genom att ha större text, en textruta där denna info finns, ha texten skriven i kursiv stil om alla dina övriga texter brukar skrivas med raka bokstäver osv. 
  4. Märk alltid ut reklamlänkar/affiliatelänkar/adlinks med ordet efter en länkning. Exempelvis "Cool hunddtröja från hunddagis NN (adlink)". Vid varje reklamlänk! Gärna får också blogginlägget som innehåller adlinks inledas med orden "Blogginlägget innehåller adlinks"
  5. Gör man reklam för sitt egna företag ska man också reklammärka. Här tycker jag personligen att det inte är hela världen om ditt vardagsinlägg handlar om att du ska iväg på jobb till ditt hunddagis, men gör du ett inlägg om ditt företag och varor/tjänster ska det reklammärkas.

Det räcker alltså inte att:

  • peta in ordet bloggåva eller bloggsamarbete någonstans i flytande text.
  • skriva "samarbete med hunddagis NN" längst ner.
  • motivera avsaknaden av reklammärkning med att "jag skriver alltid vad jag tycker oavsett om jag får betalt eller inte".
Kommentarer (7)
Hurraaa för det här inlägget! Jag förstår inte varför man ens smusslar med samarbeten - det är ju bara fint att kunna visa att man får betalt för det man gör och att stora företag vill samarbeta med en. :)
tidstjuven14.11.16 kl. 08:26
Håller med! Dessutom tycker jag att både bloggare som fuskar med sitt reklammärkning och företag som stödjer detta ger mig dåliga vibbar, och då läser jag hellre andra bloggar och handlar hellre från andra företag.
14.11.16 09:10
bra! Jag fattar inte hur det alltid är så svårt för folk att skriva ut det. T.o.m. Kenza skriver ju att det är ett samarbete fastän hon skriver om sitt eget företag. Så varföööör är det så svårt för andra? Några små ord "i samarbete med X" och så kan man gå vidare i texten. Kräver ca 10 sekunder extra tid..
Grön i Åbo14.11.16 kl. 10:31
Tack! Ja, det tar ju verkligen inte länge att skriva de där få orden högst upp i ett blogginlägg. Dessutom upplevs ju bloggaren mer professionell och ärlig när det inte smygs in reklam.
14.11.16 11:27
Tack för detta! Har haft en liten mängd buteljerad ilska angånde detta inom mig. Nu känner jag mig gladare. Jag slutar btw också att läsa bloggar som har "smygreklam" och dissar de produkter som de gjort reklam för.
Anna14.11.16 kl. 13:31
Tack för din kommentar! Fint att du blev gladare! :)
14.11.16 14:35
Åh tack! Mera sånahär inlägg. Känns som de finns så många frågetecken kring allt bloggande, och som du säger finns de inga riktiga riktlinjer i Finland gällande bloggar. Nu blev detta i varje fall betydligt klarare, Tack :)
CorinneGrönholm14.11.16 kl. 17:23
Som sagt är det bara mina åsikter, jag har ingen aning om vad lagen säger i Finland. Men så här tycker jag att lagen borde vara iaf haha :D
15.11.16 07:33
http://pezsi.com/2016/november/the-incredible-face-mask.html#comment Påtal om pessi och omärkt reklam :'D Hennes senaste inlägg. Älskar också hur hon ofta skriver superlånga inlägg och mittiallt kommer en random länk till nått casino.
K15.11.16 kl. 17:20
:'D
15.11.16 18:36
De nordiska konsumentombudsmännen gav i våras ut en guide om dold marknadsföring, http://publikationer.konsumentverket.se/sv/publikationer/de-nordiska-konsumentombudsmannens-standpunkt-om-dold-marknadsfo.html och även Konkurrens- och konsumentverket i Finland har gett sin syn på saken 2013: http://www.kkv.fi/sv/beslut-och-publikationer/publikationer/konsumentrombudsmannens-riktlinjer/enligt-substans/identifierbar-reklam-i-bloggar/
Kajsa17.11.16 kl. 11:31
Tack för länkarna! Vilken bra hemsida Konkurrens- och konsumentverket har!
17.11.16 13:35
Väldigt bra och viktigt inlägg!! :)
Marias Memoarer21.12.16 kl. 12:26
Tack Maria!
22.12.16 09:05

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här