Tänk positivt eller gå till psykolog?

09.12.2016 kl. 08:20

Den senaste dagen har det dykt upp några blogginlägg om psykisk ohälsa på en del bloggar. Startskottet var hos ZiiO som i sitt inlägg bland annat skrev om att flera i hennes bekantskapskrets ger sig själv diagnoser inom psykisk ohälsa när de är t.ex. stressade eller ledsna. Ida-Marie menar att vi i Finland borde vara mer tacksamma och uppskatta det vi har istället för att fokusera på det dåliga. Jag vet inte hur det är med dig, men jag tänkte genast på ett inlägg av Dessie där hon skrev att om man har ångest så ska man gå till biblioteket eller ta en promenad

Jag tror att en av ZiiOs poänger är att man inte ska ge sig själv etiketter lättvindigt bara för att man har en dålig dag, att det ökar stigmatiseringen av sjukdomar som faktiskt har blivit konstaterade av en läkare.

Men kommentarsfältet visar hur lätt texten kan uppfattas annorlunda. Bloggkoll kan erkänna att jag också tog åt mig rejält, kanske för att jag också har lidit av psykisk ohälsa. Och det är inte bara kommentarsfältet och Bloggkoll som har reagerat, på många ställen i bloggvärlden har det dykt upp inlägg om ämnet. Hos Kaffepausen, Hipsu, Jennie, Häxbrygd och Elin till exempel.

Denna gamla tant har ett tips. Känner du dig nedstämd under en längre tid så ta kontakt med en psykolog eller någon annan som är utbildad inom psykisk (o)hälsa. Sitt inte hemma och gör listor på alla fantastiska saker du har, för vet ni, det är okej att må dåligt fastän man har ett perfekt liv på papper. Och känner man sig för stressad över en skoluppgift är det också okej att prata med någon. Vid alla tillfällen när livet känns övermäktigt och svårt kan det vara bra att prata med någon utomstående. Om det finns något jag har lärt mig (bl.a. genom alla dessa "utmattningsbloggar" som cirkulerar just nu) så är det att vi (kvinnor i Finland, men säkert också män i Finland) ofta nedvärderar våra egna upplevelser och känslor när kroppen och psyket säger ifrån. Istället tycker jag att när det känns för ledsamt, för stressigt eller för mycket ska man genast kontakta en psykolog. Även om man inte har akuta problem så kan man ändå få hjälp och verktyg kring hur man ska fortsätta leva och må på det sätt som man helst vill. För övrigt tycker jag att det borde höra till att alla högstadieelever ska gå hos psykolog (ej kurator) några gånger så att man redan då lär sig att det inte är något fel  med att prata med någon professionell. 

Kommentarer (3)
Tack för ett bra inlägg! Kommer att skriva om det här och länka till din blogg.
Fredrica 09.12.16 kl. 09:19
Kul att höra att det uppskattades :)
11.12.16 20:58
Härligt att det skrivs mer och mer om psykisk ohälsa och allmänt om "usligheter". Det BORDE ju vara lika accepterat och normaliserat som att beskriva hur det gick till då man bröt benet eller fick ryggskott.
Beccasas09.12.16 kl. 10:58
Verkligen bra att många bloggare väljer att skriva öppet om sina personliga erfarenheter! Det bidrar ju till att stigmatiseringen kring psykisk ohälsa sakta men säkert minskar. Jag är så trött på att folk inte inser att det är mänskligt att må dåligt ibland.
11.12.16 21:01
Bra skrivet, tack för att du sätter ord på mina tankar! God Jul! :-)
Emma11.12.16 kl. 00:57
Tack Emma! God jul till dig med :)
11.12.16 21:01

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här