Hej då

Jag har inte glömt er och jag är inte gravid*, jag blev bara så trött på alla bloggare i början av förra månaden när alla skulle delta i sockerdiskussionen. Zzzzz. Och så gick det plötsligt en månad medan bloggen stod tom. Så då passar det ju perfekt att säga hej då nu. Det har varit himla roligt att blogga och himla roligt att fått ha så smarta och bra läsare. 

Så fort någon erbjuder mig en fet (eller liten) månadslön för att blogga om bloggar kommer jag givetvis tillbaka. Tills dess ska ni ha det bra, och om ni bloggar ska ni reklammarkera korrekt och skippa sockerdiskussionerna.  

* den typiska anledningen till att bloggare plötsligt försvinner ur bloggvärlden.

02.04.2017 kl. 20:59

Bloggåret 2016, del 2

Nu äntligen får ni del 2 av Bloggkolls sammanfattning av bloggåret 2016! Hoppas ni gillar den!

Juli
Amanda avslöjade att hon var med både bok och barn. Jag förstod mig inte på konceptet Liv-box och förklarade utförligt varför. Jag letade efter livstecken från Lillemor. Men det kom aldrig, och i augusti raderades bloggen från Sevendays. Alla spelade Pokémon GO ett tag (förutom jag). Michelle gifte sig och bröllopet var fullt av bloggare och blombollar. Och det var inte bara Michelle som gifte sig, utan också Linn!

Augusti
Kugge flyttade på bloggen från Wordpress till Squarespace och den blev både snygg och proffsig. Linn började blogga igen efter några veckors radioskugga. Bloggportalen Autre stängdes ner vilket var riktigt synd, nu blev Svenskfinland en bloggplats fattigare. Efter ett tips från Anne så började jag lyssna på den fantastiska podden My Dad Wrote a Porno. Det absolut knasigaste under månaden var en artikel i Österbottens Tidning som handlade om en ny förlossningstrend och kommentarsfältet menade att detta var Carolas fel.


September
Jag lärde mig att spraybalsam hjälper mot tröga dörrarElin Hassel och Caroline deltog i ett tv-program som spelades in under två dygn. Än så länge har det inte hörts något om det programmet, kanske det blir en världssuccé under år 2017? Bloggen Kulturvis startades och har sedan dess bloggat om kultur i olika former. Bloggvärlden räknade hur många klädesplagg de hade i garderoben. Grön i Åbo intervjuades i nästan alla finlandssvenska dagstidningar (de är fler än ni tror!) om sin Zero Waste-livsstil.


Oktober
Svenskfinlands första (nåja...) pappablogg lanserades på Hbl. Dessutom med ett barn i en av huvudrollerna som hade ett fingerat namn och okänt kön. Kategorierna inför Galan 2016 släpptes och Bloggkoll ägnade resten av månaden åt att gissa vem som skulle ta hem vinsten i de olika kategorierna. I slutet av månaden avslöjades de nominerade i de olika kategorierna. Månaden avslutades med att ungefär alla gick på Kent-konsert i antingen Helsingfors eller Vasa


November
En ny mammablogg såg dagens ljus, Annasthlm började blogga igen! Jag funderade på hur det fortfarande kan existera stora bröst, borde inte evolutionen ha sett till att de försvann för flera tusen år sedan? Jag skrev två blogginlägg om reklammärkning i bloggar. Det första handlade om hur man ska göra. Det andra utgick mer från hur man inte ska göra. Jag live-rapporterade från Galan 2016. Och när vinnarna var korade gjorde jag ett pajdiagram över bloggarnas Jakobstads-anknytning


December
Under december led ungefär alla av Saara-feber när Saara Aalto tog sig ända till finalen i brittiska X Factor. Sjätte december var det som vanligt självständighetsbal och jag höll utkik efter Elins två klänningar. Ziio skrev två jätteuppmärksammade inlägg under månaden. Det första handlade om psykisk ohälsa och det andra handlade om att hoon skulle radera bloggkommentarer hon fick av folk hon inte kände. Jag tittade på SKAM som resten av världen och konstaterade att Nooras lookalike bor i Svenskfinland

Det var det året! Någon speciell blogghändelse som ni kommer ihåg extra väl?

31.12.2016 kl. 15:00

Bloggåret 2016, del 1

Fem yey-röster innebär givetvis att Bloggkoll kommer att publicera en bloggsammanfattning för år 2016. Den blev dock lika lång som en hel roman, så jag delade in den i två delar. 


Januari
Jag inledde året starkt med att gissa hur bloggåret 2016 skulle bli. Tyvärr hade jag väl kanske lite för högtflygande planer, jag hoppades bland annat på att en finlandssvensk föräldraportal som Loppi eller Vimedbarn skulle dyka upp. Och det gjorde det ju inte. Att det skulle bli en bloggala i år också hade jag ju dock rätt i! En finlandssvensk skvallerblogg, tizzeltazzel, dök upp. Tyvärr blev den inte långlivad. Januari var också månaden när alla skrev om bröstoperationer.


Februari
Svenska storbloggaren Tyra bloggade om att hon skulle gå på en blogg-gala i Finland och givetvis försökte jag komma på vad det skulle vara för fest. Ett år senare kan vi ju bara konstatera att det antagligen var ett påhitt av bloggerskan själv för att verka cool och internationell. Linn skrev ett jätteuppskattat inlägg om hur man undviker våldtäkt, och jag tyckte mest att det bara var lånat av en annan bloggerska. Jag hittade två nya favoritbloggar, Linas värld och Budgetspanaren.


Mars
I mars var det som vanligt kvinnodagen och jag citerade Hipsu som i sin tur citerade någon annan: "att gratulera kvinnor på kvinnodagen är som att gratulera en HIV-smittad på Världsaidsdagen". Joanna publicerade hur många före- & efter-bilder som helst från sin husrenovering, och jag var imponerad. Elin visade upp sin multifunktionella klänning. Det gick en trend i att lista tio dåliga saker man gör som förälder och jag påpekade två problematiska saker med sådana listor. Sen bloggade jag (högst subjektivt) vad jag tycker är en bra blogguppdateringsfrekvens.


April
Jag inledde månaden med att klaga på bloggportalen Nouw. En riktig babyboom inleddes, och både Jonna och Jenna fick barn inom loppet av några dagar. Att blogga under sitt för- och efternamn stöttes och blöttes också. Är det t.ex. något man kan göra när man är studerar tiill lärare? Jag upptäckte vilken utbildning som gör en till bra bloggare och det var överraskande nog teologi

Maj
I Österbotten härjade en smittosam sjukdom: Vintage painteriet. Undrar förresten hur alla bloggares målade saker ser ut nu, efter ett halvt års användning? Jag har hört från säkra källor att färgen flagnar och skrubbas bort ganska lätt. Jag skrev om hur jag inte förstår mig helt på Odd Molly-hysterin. ZiiO skrev sin avhandling om den finlandssvenska bloggvärlden och publicerade sina resultat i maj. Och så skrev jag om hur man gör för att stanna hemma med sitt barn tills hen är tre, om man vill alltså. 


Juni
Månaden inleddes med att Sevendays värvade årets bästa blogg, Blejk, Fejt & Fab. SandraEmilia startade ett klädstylingsföretag med två kompisar med det vågade namnet Voga. Ett företag som senare stylade en hel del bloggerskor under de kommande månaderna. Jag tipsade om två bra podcasts, båda publicerade i samarbete med Förlaget. Malenami höll ett starkt sommarprat med bra musik och flera bloggade om det, också jag såklart

Stay tuned, så kommer del två imorgon!

30.12.2016 kl. 15:00

Grattis bloggen!

Stort grattis lilla bloggen som idag fyller ett år!

Skulle jag vara en storbloggare så skulle jag givetvis fira med pompa, ståt och sponsorerade utlottningar, men eftersom jag inte ens blev nominerad till årets bloggala så blir det inget av det. (Jag är inte bitter.)

Men överlag har det varit ett kul bloggår. 445 inlägg, en förfrågan om att joina en bloggportal, veckans blogg på Ratata och framförallt många kommentarer från er. Kul att ni vill läsa den här bloggen och också bidra med kommentarer och åsikter kring mina inlägg :)

26.11.2016 kl. 08:52

Veckans blogg

Men se vilken häftig blogg som blivit veckans blogg hos Ratata!
09.07.2016 kl. 17:04

Ett halvt år!

Igår fyllde denna lilla blogg ett halvt år. Det blev tyvärr varken goodiebag-utlottning eller privat firande med gräddtårta. Kanske vid ettårskalaset! Men en sak jag äntligen fått gjort är mejladressen (se högra spalten). Känner mig nu som en professionell bloggare som har en mejladress med bloggnamnet i (men inte jätteprofessionell eftersom det är en hotmail-adress...). I alla fall är det bättre än inget alls. 

27.05.2016 kl. 11:40

Vad tycker ni?

Jag kan ju inte vara sämre än mina svenska förebilder så därför passar jag på att skriva ett inlägg där jag hoppas kommentarsfältet fylls på med kommentarer kring vad ni vill läsa om här. Så: Vad tycker ni Bloggkoll ska skriva om? 

09.05.2016 kl. 22:40

Lets talk about uppdatering

Jag hittade denna recension om Bloggkoll hos Carola: "Uppdateringen har dalat lite nu, men jag hoppas att jag snart börjar se någon regelbundenhet i uppdateringarna så jag inte behöver gå in varje dag, och bli irriterad då ingen uppdatering har kommit. Hehe. Nä men, ni vet. Om man läser en blogg länge så börjar man ju se ett mönster i uppdateringen. Kan jag vänta mig ett inlägg varje dag? Eller bara varannan dag? Så vet man ju om man ska gå in en gång i veckan eller en gång om dagen..." Så ikväll tycker Bloggkoll att vi ska prata lite om uppdateringsfrekvens i bloggvärlden!

För att du alls ska ha rätt att få kalla dig bloggare tycker jag att du ska:

A) publicera minst ett blogginlägg om dagen. Denna punkt gäller om du är en sk "vardagsbloggare", som ju de flesta är. Minst ett inlägg om dagen ska det vara (och såklart inte bara inlägg som består av uppräkningar kring vad du ska göra eller har gjort idag). Jag förstår ju att alla inte alltid kan leverera minst ett inlägg om dagen så jag förlåter nog er om ni ibland inte hinner med bloggen, men då räknar jag med att ni andra dagar uppdaterar mer så att snittet blir på minst 30 inlägg i månaden. 

ELLER

B) publicera minst 10 kvalitativa långa inlägg (med bilder, mycket text osv) i månaden. Denna punkt gäller om du driver en blogg som fokuserar på exempelvis filmrecensioner, inredning, fotoredigering. 

Med Bloggkoll har jag som mål att skriva fler inlägg än det finns dagar varje månad, i början satsade jag också på att alltid finnas på Ratatas startsida med de senaste tjugo blogginläggen. Men den målsättningarn har jag nog blivit tvungen att ge upp. Det är svårt att hitta tid att sätta sig ner vid en dator när man är hemma med barn och jag kan ju inte tidsinställa alltför många inlägg (för då blir det ju old news ni får med flera dagar gamla länkar.) Snittet för mina inlägg är: november 2 st/dag (jag hann bara blogga i fem dagar eftersom jag startade bloggen i slutet av månaden), december: 1,42 st/dag, januari: 1,42 st/dag, februari: 1,45 st/dag, hittills i mars: 1,29 st/dag.

Den allra tydligaste blogginläggsuppdaterings-strategin (hjälp vilket ord!) hade ju absolut Blondinbella för några år sedan. Klicka er in till denna artikel från 2012 och läs hur hon planerar blogginläggens syfte beroende på vilken målgrupp som läser och vilken tid på dagen det är. Väldigt smart!

Vad tycker ni om bloggar och dess uppdatering? Sju gånger per dag? Hellre ofta och kortare, eller mer sällan uppdatering som istället är högkvalitativt? Och en av de viktigaste: är det okej att skriva två inlägg utan bilder på raken?

24.03.2016 kl. 18:47

Sökorden

Ikväll tänkte jag att Bloggkoll ska inspireras av Karolinas inlägg och djupdyka i google-sökningar som lett till denna blogg. 

bloggkoll
Välkommen bara, ni hittade rätt!    

carola ekman blogg / carola sevendays
De flesta sökningarna kommer från de första dagarna i år när Carola flyttade från sevendays till egen portal. Om någon fortfarande har henne borttappad finns hon här.

barnlös österbotten? bloggar
Jag har tyvärr inget svar på barnlösa (eller barnfria) bloggare i Österbotten. Där har ju alla minst ett handfull barn. Men idag bloggade faktiskt Pernilla om ämnet, men hon är ju åbolänning.     

podcast i plural
Tydligen inte bara jag som tycker att det är krångligt.

pezsi    
här

tizzeltazzel / vem är tizzeltazzel
här / denna person

sevendays alla bloggar    
här

skvallerblogg    
här

undvik våldtäkt    
här.

finlandssvenska blogg ratata    
alla!

varför flyttar bloggare från sevenday  
Jag såg att också Karolina fått samma sökning och spontant skulle jag tro att bland annat sevendays bloggplattform (som ju fick några kängor för ett tag sedan) och om man är egen bloggare kan man själv bestämma riktlinjer kring samarbeten och bloggspons. 

linn blogg brösr / linn blogg bröst
här

12.02.2016 kl. 22:38

Gammelmedia vs storbloggare

Ni kanske har märkt att bröstdebatten medförde sammanfattande artiklar på både Yle och ÖT? Hbl gjorde det enklare för sig och publicerade Nanós text tillsammans med en läkning till den bästa bloggaren som sammanfattat bröstdiskussionerna (alltså jag, haha). Och eftersom jag gillar statistik så kan jag berätta att Hbl-länkningen gav under 400 klick (och en trollkommentar), medan när Carola Ekman gav mig en länkning så fick jag över tusen klick. 

Och vad lär vi oss av det? Försök att få valfri storbloggare att ge er en länkning. Det är ingen idé att försöka bli uppmärksammad i gammelmedia, för ingen klickar sig vidare därifrån. 

29.01.2016 kl. 16:39

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här