Livet & moderkakan

Igår berättade Peppe att hon fött barn och redan idag levererades en förlossningsberättelse (med tillhörande gif). Grattis! Och Bloggkoll kan konstatera att det verkar finnas åtminstone en skillnad mellan att föda barn i Finland och i USA och det är att i USA erbjuds man moderkakan och rekommenderas att mala och dricka den. Åtminstone på mitt finländska BB fanns det ingen öronmärkt mixer för moderkakor.  

24.10.2016 kl. 20:55

Blogistania

Jag bläddrade genom de vanliga tv-kanalerna idag och snubblade över det finska programmet Blogistania som sändes 2013 (här finns alla avsnitt). Det enda finlandssvenska inslaget var Karkki (hennes avsnitt finns här). 

Kanske dags att Pampas Production (det är enda finlandssvenska produktionsbolaget jag kan hehe) dammar av konceptet och gör en serie med finlandssvenska SoMe-profiler? Jag vill åtminstone se Malin i köket, Finemang under galaförberedelserna och Peppe i LA. 

05.09.2016 kl. 19:38

Patriarkat-boken

Jag hade nästan glömt att Peppes bok Livet & patriarkatet har släppts. Jag har ju lite svårt att hitta tillbaka till Peppes blogg efter att jag bojkottade den ett tag p.g.a av dålig layout.  Men så snubblade jag över denna Yle-artikel på Facebook och påmindes om boken. I Peppes blogginlägg tipsar hon om en rabattkod för att få boken 30 procent billigare om man beställer från hennes förlag. 

Men jag fattar inte, i blogginlägget är boken orange-röd,Adlibris är den lila. Finns det två versioner? Eller är den ena fotad med ett snyggt filter? Eller är boken lika cool som de där halsbanden från Läslusen som bytte färg enligt vilket humör man hade (minns ni?!)? 

Bara Bloggkoll slutar vara i semestermode så ska jag gå till en bokhandel och köpa ett eget exemplar + undersöka  bokpärmens färgskala.

05.07.2016 kl. 12:51

Två bebisavslöjanden

Inom loppet på bara några få dagar berättar två finlandssvenska blogg-giganter (ni vet, de som typ alltid har funnits i den finlandssvenska bloggvärlden) att de väntar tillökning. Amanda avslöjar med en bild* och Peppe skriver naket och fint när hon avslöjar sin nyhet. Grattis till båda!

Något säger mig att det inte kommer dyka upp allt för många gravidvecka-inlägg om magarnas sf-mått och hemorrojder. Det känns mer som om 25- sysslar med sånt, eller hur? 

* Tror ni att Amanda är sponsrad av Converse? ;)

06.06.2016 kl. 20:09

Halleluja!

Jag har medvetet låtit bli att läsa Livet & LA-bloggen på ett tag eftersom jag fick nervfel på bloggens nya design och jag helt enkelt inte orkade med ett klickmaraton för att lyckas läsa alla inlägg. Men idag, tankad på chokladägg och utvilad efter tjugofyra timmar med påskmys, klickade jag mig in och märkte att det skett en hel del förändringarna med designen! Hurra! Nu ska jag maratonläsa!

27.03.2016 kl. 18:23

Minimalist javisst

Peppe funderar på att vara minimalist och tipsar dessutom om en amerikansk podcast som handlar om just detta tema. Typiskt amerikanare, de har ju poddar om allt i hela världen. 

Jag har för mig att den emininenta bloggen en gul apelsin gjorde sig av med en hel del saker i samband med en flytt men just nu hittar jag inte blogginlägget om det. Jag minns bara hur fascinerande det var att läsa om hur antalet ägda saker stadigt minskade. 

Minimalism och decluttering känns verkligen som en bra (och vettig) motvikt till alla mode- och inredningsbloggare som hela tiden visar upp något nytt de shoppat. Men som någon släkting brukar säga "för mycket eller för lite skämmer allt" så man ska väl se upp så att man inte plötsligt bara äger kläderna man har på kroppen och en elvisp. 

19.02.2016 kl. 19:37

Q/A

Två av storbloggarna kör frågestund just nu. Så har ni några smaskiga funderingar är det bara att klicka er vidare till Peppe och Carola.  Utan att läsa i kommentarsfältet kan jag slå vad om att Peppe får frågor om att bo i LA och Carola får frågor kring varför hon inte hänger med Janina hela tiden. 

09.02.2016 kl. 16:13

Alla googlar ditt namn

Igår så blev folk helt bananas inne hos Linn och upplyser i kommentarsfältet att man inte får googla arbetssökande. Och visst, ingen vill väl bryta mot lagen, men tror folk på riktigt att arbetsgivare inte kollar upp vad man gör på nätet? Speciellt inom de branscher som på något sätt använder sig av sociala medier i arbetet behövs det ju bevis på att du verkligen behärskar Wordpress, Snapchat och Instagram innan du får platsen som marknadsföringsansvarig. 

Räkna kallt med att alla lusläser dina twitterord, insta-bilder och Facebook-uppdateringar. Detsamma gäller också potentiella partners, så finns det några godbitar från ditt tonårsliv: rensa (eller åtminstone dölj för alla förutom dig själv). Bloggkoll rekommenderar att du:

  • googlar dig själv och ser vad som kommer upp.
  • rensar i sociala medier och tar bort pinsamma fylletweets och onödiga inlägg. Lämna kvar det som får dig att verka som positiv, smart och rolig typ.
  • avtaggar dig från bilder och statusar som gör att du ser ut att vara en berusad luns. (Allra helst: ta kontakt med bildens uppladdare och se om det är möjligt att få bort bilden från nätet.)
  • raderar helt eller åtminstone döljer profiler på dejtingsidor, jobbsökarforum och sånt som du inte använder aktivt i dagsläget. 
  • aktivt tänker efter hur du uttrycker dig på nätet, t.ex. bloggar du om din arbetsplats? Såhär kan det gå då. 

Samtidigt så finns det ju inget bättre än folk som bloggat länge och har långa arkiv. För inte så länge sen djupdök jag i Livet & LA:s arkiv och utöver svårtolkade ord fick jag också bl.a. en inblick i Finlands riksdag 2005. Så trots att det ibland kan vara smart att rensa hoppas skvallertanten inom mig att ingen bloggare rensar sina arkiv under den närmaste framtiden. 

Vad tycker ni? Borde man rensa eller ska man lämna kvar allt så att arbetsgivare, kompisar o.dyl märker att man är en normal människa som utvecklas ju äldre (och klokare) man blir?

06.01.2016 kl. 17:25

Att bara leva på bloggen

Ibland klickar jag mig fortfarande in hos Peppe trots att det är så svårläst. Här finns ett inlägg som handlar om blogglön och där hon hänvisar både till Noora Shingler och Anita Schulman. ”Många bloggare lever helt på sin inkomst från bloggen. Det är ett jobb på samma sätt som att skapa material för ett magasin, en tv-produktion, ett radioprogram eller vad man nu sysslar med” skriver Peppe. Men stopp och belägg, det kanske gäller mer internationellt men finns det en enda person i Svenskfinland som bloggar och lever helt på sin inkomst från bloggen? Jag kan inte komma på en enda, alla har studier, är på vårdledighet eller har ett annat (heltids)jobb på sidan om. Och även om jag börjar tänka mer internationellt så kan jag endast komma på några få bloggare som verkar leva helt på sin blogginkomst.

Däremot så kan bloggandet fungera som en marknadsföringsportal för dig själv och det du gör:  ”think of your blog as a hub for your brand, a marketing tool, and the perfect platform to launch a product or service that WILL make you a whole lot of moolah” säger The Nectar Collective här. Och det finns det ju många exempel på internationellt (Kenza & Ivyrevel till exempel).  Men inte det heller är ju så vanligt i Svenskfinland.

Jag väntar ivrigt på att någon av våra storbloggare ska skaffa sig någon form av firma och använda bloggen bl.a. som marknadsföringskanal. Kanske Carola Ekman skaffar en renoverings- & inredningsfirma, Linn Jung skriver självhjälpsböcker om trettioårskriser eller Malenami utvecklar ett klädmärke med många tofsar och indianmönster.

17.12.2015 kl. 13:01

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här

Senaste kommentarer

27.04, 22:15Hej då av Lite skrik
06.04, 12:41Hej då av Karolina
03.04, 10:49Hej då av linnea p.
03.04, 08:43Hej då av Daniela
03.04, 00:14Hej då av Sandra