Viktig påminnelse

Det har gått så länge sedan jag var abiturient att jag helt hade glömt vad det var för dage idag. Men gissa om jag blev påmind när det plötsligt dök upp ett lastbilsflak med skrikande tonåringar som kastade godis... 

På tal om abi-dagen har Karolina skrivit ett inlägg om sin dag för några år sedan och påminner oss alla om att hålla hårt i glasen (och förståss hålla koll på innehållet samtidigt som man håller i) när man är ute bland folk. 

16.02.2017 kl. 16:23

Blogalikes

Julia tipsade om ZiiOs gamla inlägg som handlar om bloggare i Svenskfinland och Sverige som är lika varandra, och undrade om jag inte skulle kunna göra något liknande. Jovisst sa jag och sedan dess har jag försökt komma på vilka bloggare som liknare varandra till bloggsättet. 

Det var ingen lätt uppgift, inte minst eftersom ZiiO redan hade hittat de bästa paren. Pezsi och Paow, till exempel! De är ju så lika att de till och med har sovit i samma sovrum. Men några bloggare lyckades jag skrapa ihop:

Håller ni med? Och vem har jag glömt?

20.01.2017 kl. 13:52

Mitt guilty pleasure

Karolina har gjort en Guilty pleasure-lista där man får erkänna sina guilty pleasures inom några olika områden. Och en sak har Karolina och Bloggkoll gemensamt: fascinationen över apotek. Tidigare trodde jag att apotek var trista affärer med gråa plastgolv och käcka försäljare med vita rockar. Och ett apotek kanske är dessa två saker, men de är också så mycket mer! Jag har fått börja lägga band på mig själv och tillåter mig bara att gå in till apotek en gång i månaden, annars skulle jag lägga hela hushållsbudgeten på krämer, vitaminer och småroliga plåster. Är det här något som händer alla när de fyllt halvvägs till femtio eller är det bara jag (och Karolina)?

05.11.2016 kl. 10:55

Kaffemjölk

Dagens mest absurda måste ju onekligen Karolina ha varit med om när en gubbe medelålders man föreslog att de skulle ta sina bröst till hjälp när det inte fanns någon kaffemjölk. 

Alltså. Hjälp. Nästan värre än de kommentarer som alltid finns under varje yle-artikel som på något sätt nämner feminism. 

05.09.2016 kl. 13:05

Sevendays om gräl och kärlek i sociala medier

Givetvis kommer här en sammanfattning över vad finlandssvenska bloggarna tycker om relationer eftersom det var det stora bloggämnet i fredags (Zzzzzzzz). Egentligen var det mest Sevendaysbloggarna som skrev om ämnet och egentligen var alla väldigt diplomatiska och ingen gjorde några hårddragningar kring vad en bra vs en dålig relation är. Alla utgick från sig själva och skrev långt och ibland tråkigt:

  • Karolina inledde det hela med ett inlägg där hon bland annat skrev att folk som hyllar sina relationer ständigt online antagligen är olyckliga irl. Inlägget handlade också delvis om gräl och de bloggare som spunnit vidare på relationstemat har antingen valt vägvalet a) sociala medier + kärlek eller b) gräl.
  • Karolina följde upp inlägget med ett nytt där hon bl.a. påpekade att hon irriterar sig på andras förskönande (inte andras lycka). 
  • Linn skriver om anledningarna till varför hon trivs i sin relation.
  • Caroline valde alternativ B) och skriver om att hon och hennes partner inte grälar och Caroline menar att det bl.a. beror på att de kommunicerar. 
  • Linda på alternativbloggen grälar med sin sambo men konstaterar att hon "tror inte ett förhållandes kvalitet kan mätas i antal gräl". 
  • Amanda (en av de få icke-sevendaysarna som tagit i ämnet) skriver om alternativ A) kärlekslycka på sociala medier och hur hon är glad att dessa berättelser får en plattform att skina eftersom de ofta kan ses för tråkiga och platta för att passa in i filmer eller böcker.

Kan nu alla bloggare återgå till att blogga om sitt firande av forneldarnas natt/venetziansk/villaavslutning för Bloggkoll orkar inte läsa en rad till om hur ofta/sällan bloggare grälar. 

28.08.2016 kl. 08:30

Gynupplevelser

Gynekolog-berättelser har börjat dyka upp i bloggvärlden de senaste veckorna:

Det verkar som om alla kvinnor åtminstone har blivit dåligt bemötta hos gynekologen åtminstone en gång i sitt liv. Också jag, på Studenthälsan vägrade gynekologen utföra ett papa-prov på mig eftersom hen menade att oavsett om det finns cellförändringar eller inte så kan man ändå inte göra något åt saken, så då är det bättre att jag lever ovetandes. Alltså what? Skulle det ha varit en vanlig knäundersköning eller liknande skulle jag absolut ha krävt en ny läkare och bättre undersökning. Men istället gick jag hem och skämdes över hur jag hade mage att kräva ett papa-prov och hoppades samtidigt på att jag inte hade cellförändringar. Hoppas alla (blivande) gynekologer läser blogginläggen jag länkat och låter bli att vara bryska, vikthånande och elaka. Och känner man på sig att man inte klarar av dessa tre kriterier så då är det bättre att man jobbar som revisor eller på ett kontor där man inte har någon kundkontakt över huvudtaget. 

15.07.2016 kl. 10:44

Vanliga lår och vanliga magar

Jag har väntat och väntat på att Karolina skulle uppmärksamma sitt gamla inlägg om olika magar med tanke på bikinikroppsdiskussionerna som finns just nu i bloggvärlden. För ibland kan man som van bloggläsare förutse hur bloggare kommer att reagera. Och visst, igår morse dök hennes inlägg upp och äntligen länkade hon till sin inspirationskälla Egoina som gjorde samma sak med olika kroppsdelar 2011. Har stört mig sedan oktober förra året på att det tidigare verkat vara ett helt eget påhitt... Ja, jag har inget liv. 

Just nu eftersöker Karolina lår-bilder och tänker lägga upp ett inlägg om lår i början av nästa vecka. Ärligt talat så gillar jag inte konceptet. Jag vill nog gärna att vi alla inser och accepterar att alla kroppar får vara som de är och att vi måste ge upp objektifieringen av kroppar men då känns inte bilder som rätt väg. Vad tycker ni? Hiss eller diss? 

14.05.2016 kl. 21:29

Evighetslistan

Linn startade en ny lista för några dagar sedan (kul med att någon finlandssvensk startar en blogglista och de inte heller tiden kommer från Sandra Beijer).

Givetvis så var jag mest nyfiken över vem som har samma värderingar som mig själv. Och ibland hittade jag någon som tyckte "rätt" (alltså som jag då) men alltid nånstans vid fråga tre (om muminmuggar) eller vid fråga 8 (dop eller namngivningsfest) så kraschade vår likhet. Men efter många genomgångna listor hittade jag Joannas lista och hon tycker nästan precis som jag. Äntligen!

Andra som fyllt i listan är bl.a.: Marika, Erica, Ellen, DaniBee, Mélanie, Jonna, Julie, Lotta, Malin, Hanna, Karolina, Malin, Jenna, Ida, Amanda och Katarina

Mest i chock är jag över alla som inte vill besvara frågan om de är feminister eller inte, och över alla svar som är av typen "Jag är femnist MEN". Trist och tråkigt att många verkar anse att vara feminist är ett stort beslut och att de inte vill höra till den skaran av människor. Kanske jag bara har haft tur och levt i en bubbla där feminism varken är svår eller exkluderande. 

23.04.2016 kl. 21:31

Sommartecken

Jag tänker tiga ihjäl snön som föll i delar av Finland igår. Så istället ska vi blicka framåt mot ljusare och varmare tider. För visst börjar det märkas bland bloggarna att det snart är sommar?  Här kommer tre tecken Bloggkoll har nosat upp som tyder på att det snart blir sommar:

Så sommaren, snart är den här!

20.04.2016 kl. 22:14

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här