Att blogga om sitt svartjobb

Hur noggranna är egentligen myndigheter på att kolla upp vad bloggare sysslar med? Till exempel Elin skriver rakt ut om sin småskaliga affärsidé för att få in pengar. Utan att ha större kunskap om Elins liv så gissar jag att hon inte driver ett företag för bakning. Samma sak har jag tänkt om alla privatpersoner som bakar tårtor på beställning och säljer sina tjänster via t.ex. insta utan att ha ett företag. Eller de som förlänger fransar mot en liten ersättning till vänner och bekanta. Förr i tiden gjorde man ju kanske sånt här "svartjobb" i det dolda, och det marknadsfördes främst muntligt. Men nu står det ju svart på vitt på internet och skulle någon vilja anmäla saken (eller om någon myndighet kollar upp det) så är ju bevisen svåra att snacka sig ur när det är en själv som har skrivit dem. 

Annat jag också tänker på: bloggare som är föräldralediga och jobbar med bloggen (på ett sådant sätt att den genererar en inkomst). Den dagen man jobbar medan man är föräldraledig så ska man bara få minimibelopp. Så är man en bloggare och skriver ett avlönat samarbetsinlägg en dag så borde föräldrapenningen justeras till miniminivå just den dagen. Detsamma gäller ju andra jobb, och bloggar man om när man varit i arbete så är det ju himla enkelt för myndigheterna att kolla om det man rapporterat in verkligen stämmer. 

16.02.2017 kl. 10:11

Bloggsamarbete

I mitt Facebook-flöde dök en länk upp till Aveo som söker influencers att samarbeta med. Det är ju inte så stor poäng för mig att skicka in en ansökan. Jag tror inget inredningsföretag vill samarbeta med någon som varken lägger upp bilder i sina blogginlägg eller ens skriver om inredning. Men kanske några av er läsare bloggar om inredning? Och förresten:

13.02.2017 kl. 12:31

Reklammarkering på Insta

Överlag så tycker jag inte att de finlandssvenska some-profilerna gör några reklamsamarbeten på Insta. (Undantagen är typ Malenami och Ninni Nguyen.) Men tänker du ge dig i kast med reklamsamarbeten på Instagram så tycker jag att du först ska läsa Bloggbevaknings guide över hur man ska, och inte ska, markera ut samarbeten på Insta

27.01.2017 kl. 14:11

Blogalikes

Julia tipsade om ZiiOs gamla inlägg som handlar om bloggare i Svenskfinland och Sverige som är lika varandra, och undrade om jag inte skulle kunna göra något liknande. Jovisst sa jag och sedan dess har jag försökt komma på vilka bloggare som liknare varandra till bloggsättet. 

Det var ingen lätt uppgift, inte minst eftersom ZiiO redan hade hittat de bästa paren. Pezsi och Paow, till exempel! De är ju så lika att de till och med har sovit i samma sovrum. Men några bloggare lyckades jag skrapa ihop:

Håller ni med? Och vem har jag glömt?

20.01.2017 kl. 13:52

Bloggreklam i Svenskfinland och i Sverige

Skillnaden mellan bloggreklam i Sverige och i Svenskfinland illustrerad med två bilder:

Chimi Eyewear skickar en hop med svenska bloggare och influencers till Zanzibar, bl.a. Kenza och Janni Delér.  

 

Samma företag samarbetade i somras med Daniela. Samarbetet verkar innehålla solglasögon och en tegelvägg.

Inga palmer och solresor åt finlandssvenska some-profiler..

17.01.2017 kl. 21:37

Vad händer 2017?

Sexton dagar försenat kommer här mina spådomar inför bloggåret 2017:

  • Som vanligt dyker det upp någon ny föräldrabloggare som blir populär. Vem det blir som provar vagnar, lägger upp magbilder varje vecka och funderar på amning vet jag inte, men jag hoppas att det blir en läsvärd blogg. 
  • Tomrummet efter Autre tycker jag är väldigt tydligt just nu i bloggosfären, det skulle vara kul (och bra för den finlandssvenska bloggsfären) om det skulle dyka upp någon ny bloggportal. 
  • Jag skulle vilja läsa någon riktigt bra inredningsblogg, och jag hoppas att i år är året jag upptäcker en sån.
  • Hufvudstadsbladets bloggar verkar ju nästan bara bestå av nya förmågor som bloggar några gånger i månaden, men jag hoppas att det blir lite högre uppdateringsfrekvens hos några av bloggarna (och att man snart skulle slippa klicka in sig till varje inlägg och istället kan läsa bloggen som ett långt flöde. 
  • Blogg-gala i höst? Självklart. 
  • Kommer Sevendays vara hemort för de flesta gala-vinnarna? Självklart.
  • Årets mest lästa blogginlägg kommer antagligen bli Linns blogginlägg där hon berättar att hennes tredje barn blivit fött. 
  • Jag hoppas att trenden med bra, snygga och genomtänkta samarbeten mellan bloggare och företag hoppas. (Jag vet ju förstås inte om de är ekonomiskt schysta, men det hoppas jag.)
  • Minst fem bloggare kommer starta podcasts, de flesta kommer att rinna ut i sanden. Som vanligt.

Vad tror ni? Har jag missat något i min spåkula?  

17.01.2017 kl. 18:19

UnderbaraClaras SoMe-spaning

Jag läste ett så intressant blogginlägg hos UnderbaraClara, om vilka förändringar hon tror att blogg- och instagramvärlden kommer genomgå under året. Nu kanske jag är sist på bollen, inlägget är ju trots allt en vecka gammalt, men jag tyckte att det var så intressant och spot on att jag ville dela det med er också. 

Nu är ju Svenskfinland nästan alltid år efter SoMe-utvecklingen i resten av världen, men jag tror nog att flera av dessa saker kommer att ske hos oss också. Som att sponsrade blogginlägg kommer at växa, att influencers allt mer satsar på flera SoMe-kanaler och att nischade bloggar (som kanske har mindre siffror, men en väldigt trogen fanbase) kommer att få mer uppmärksamhet och möjlighet att tjäna pengar. 

Och nu kommer jag plötsligt på att jag ju har glömt att publicera mitt inlägg med mina spådomar kring vad som kommer att ske i den finlandssvenska bloggvärlden i år. Vilken miss! Lovar att lägga det på publicering snart. 

15.01.2017 kl. 09:22

Bloggåret 2016, del 2

Nu äntligen får ni del 2 av Bloggkolls sammanfattning av bloggåret 2016! Hoppas ni gillar den!

Juli
Amanda avslöjade att hon var med både bok och barn. Jag förstod mig inte på konceptet Liv-box och förklarade utförligt varför. Jag letade efter livstecken från Lillemor. Men det kom aldrig, och i augusti raderades bloggen från Sevendays. Alla spelade Pokémon GO ett tag (förutom jag). Michelle gifte sig och bröllopet var fullt av bloggare och blombollar. Och det var inte bara Michelle som gifte sig, utan också Linn!

Augusti
Kugge flyttade på bloggen från Wordpress till Squarespace och den blev både snygg och proffsig. Linn började blogga igen efter några veckors radioskugga. Bloggportalen Autre stängdes ner vilket var riktigt synd, nu blev Svenskfinland en bloggplats fattigare. Efter ett tips från Anne så började jag lyssna på den fantastiska podden My Dad Wrote a Porno. Det absolut knasigaste under månaden var en artikel i Österbottens Tidning som handlade om en ny förlossningstrend och kommentarsfältet menade att detta var Carolas fel.


September
Jag lärde mig att spraybalsam hjälper mot tröga dörrarElin Hassel och Caroline deltog i ett tv-program som spelades in under två dygn. Än så länge har det inte hörts något om det programmet, kanske det blir en världssuccé under år 2017? Bloggen Kulturvis startades och har sedan dess bloggat om kultur i olika former. Bloggvärlden räknade hur många klädesplagg de hade i garderoben. Grön i Åbo intervjuades i nästan alla finlandssvenska dagstidningar (de är fler än ni tror!) om sin Zero Waste-livsstil.


Oktober
Svenskfinlands första (nåja...) pappablogg lanserades på Hbl. Dessutom med ett barn i en av huvudrollerna som hade ett fingerat namn och okänt kön. Kategorierna inför Galan 2016 släpptes och Bloggkoll ägnade resten av månaden åt att gissa vem som skulle ta hem vinsten i de olika kategorierna. I slutet av månaden avslöjades de nominerade i de olika kategorierna. Månaden avslutades med att ungefär alla gick på Kent-konsert i antingen Helsingfors eller Vasa


November
En ny mammablogg såg dagens ljus, Annasthlm började blogga igen! Jag funderade på hur det fortfarande kan existera stora bröst, borde inte evolutionen ha sett till att de försvann för flera tusen år sedan? Jag skrev två blogginlägg om reklammärkning i bloggar. Det första handlade om hur man ska göra. Det andra utgick mer från hur man inte ska göra. Jag live-rapporterade från Galan 2016. Och när vinnarna var korade gjorde jag ett pajdiagram över bloggarnas Jakobstads-anknytning


December
Under december led ungefär alla av Saara-feber när Saara Aalto tog sig ända till finalen i brittiska X Factor. Sjätte december var det som vanligt självständighetsbal och jag höll utkik efter Elins två klänningar. Ziio skrev två jätteuppmärksammade inlägg under månaden. Det första handlade om psykisk ohälsa och det andra handlade om att hoon skulle radera bloggkommentarer hon fick av folk hon inte kände. Jag tittade på SKAM som resten av världen och konstaterade att Nooras lookalike bor i Svenskfinland

Det var det året! Någon speciell blogghändelse som ni kommer ihåg extra väl?

31.12.2016 kl. 15:00

Bloggåret 2016, del 1

Fem yey-röster innebär givetvis att Bloggkoll kommer att publicera en bloggsammanfattning för år 2016. Den blev dock lika lång som en hel roman, så jag delade in den i två delar. 


Januari
Jag inledde året starkt med att gissa hur bloggåret 2016 skulle bli. Tyvärr hade jag väl kanske lite för högtflygande planer, jag hoppades bland annat på att en finlandssvensk föräldraportal som Loppi eller Vimedbarn skulle dyka upp. Och det gjorde det ju inte. Att det skulle bli en bloggala i år också hade jag ju dock rätt i! En finlandssvensk skvallerblogg, tizzeltazzel, dök upp. Tyvärr blev den inte långlivad. Januari var också månaden när alla skrev om bröstoperationer.


Februari
Svenska storbloggaren Tyra bloggade om att hon skulle gå på en blogg-gala i Finland och givetvis försökte jag komma på vad det skulle vara för fest. Ett år senare kan vi ju bara konstatera att det antagligen var ett påhitt av bloggerskan själv för att verka cool och internationell. Linn skrev ett jätteuppskattat inlägg om hur man undviker våldtäkt, och jag tyckte mest att det bara var lånat av en annan bloggerska. Jag hittade två nya favoritbloggar, Linas värld och Budgetspanaren.


Mars
I mars var det som vanligt kvinnodagen och jag citerade Hipsu som i sin tur citerade någon annan: "att gratulera kvinnor på kvinnodagen är som att gratulera en HIV-smittad på Världsaidsdagen". Joanna publicerade hur många före- & efter-bilder som helst från sin husrenovering, och jag var imponerad. Elin visade upp sin multifunktionella klänning. Det gick en trend i att lista tio dåliga saker man gör som förälder och jag påpekade två problematiska saker med sådana listor. Sen bloggade jag (högst subjektivt) vad jag tycker är en bra blogguppdateringsfrekvens.


April
Jag inledde månaden med att klaga på bloggportalen Nouw. En riktig babyboom inleddes, och både Jonna och Jenna fick barn inom loppet av några dagar. Att blogga under sitt för- och efternamn stöttes och blöttes också. Är det t.ex. något man kan göra när man är studerar tiill lärare? Jag upptäckte vilken utbildning som gör en till bra bloggare och det var överraskande nog teologi

Maj
I Österbotten härjade en smittosam sjukdom: Vintage painteriet. Undrar förresten hur alla bloggares målade saker ser ut nu, efter ett halvt års användning? Jag har hört från säkra källor att färgen flagnar och skrubbas bort ganska lätt. Jag skrev om hur jag inte förstår mig helt på Odd Molly-hysterin. ZiiO skrev sin avhandling om den finlandssvenska bloggvärlden och publicerade sina resultat i maj. Och så skrev jag om hur man gör för att stanna hemma med sitt barn tills hen är tre, om man vill alltså. 


Juni
Månaden inleddes med att Sevendays värvade årets bästa blogg, Blejk, Fejt & Fab. SandraEmilia startade ett klädstylingsföretag med två kompisar med det vågade namnet Voga. Ett företag som senare stylade en hel del bloggerskor under de kommande månaderna. Jag tipsade om två bra podcasts, båda publicerade i samarbete med Förlaget. Malenami höll ett starkt sommarprat med bra musik och flera bloggade om det, också jag såklart

Stay tuned, så kommer del två imorgon!

30.12.2016 kl. 15:00

Mer om reklam

Tydligen väckte mina två inlägg om reklam i bloggar reaktioner, och det var visst inte bara jag och nicken "irriterad" som ibland är irriterade på hur reklam genomförs i de finlandssvenska bloggarna. Jag tänker dock inte bli någon Bloggbevakning så det kan nog ta ett tag innan jag dyker ner i reklamdjungeln igen. 

För de som kommenterade om att de slutat läsa Malenamis blogg p.g.a reklamen så kan jag tipsa om att det senaste blogginlägget är alldeles rätt gjord, så nu är det fritt fram att börja läsa igen. 

Är man riktigt intresserad av kombinationen (smyg)marknadsföring + bloggar så rekommenderar jag att ni läser stämningsansökan Konsumentombudsmannen lämnat in mot Kissie och Tourn Media. Åtminstone Bloggkoll tänker hålla koll på vad som händer på andra sidan potten, för jag antar att det kan påverka finlandssvenska bloggare också? Säg att du bloggar på en svensk plattform (t.ex. devote eller blogg.se) och skriver smygreklaminlägg som ju då automatiskt också riktar sig till svenska läsare så måste man väl följa den svenska lagen. Eller?

15.11.2016 kl. 20:51

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här