Om jag hade en miljon...

Caroline dagdrömmer om vad hon skulle göra om hon fick en miljon euro. Och en del av hennes svar känns lite otippade, som att ha en egen traktor och traktorchaufför som alltid skottar vägarna åt henne. 

Jag skulle vara den tråkigaste miljonvinnaren ever och bara göra alla de förutsägbara sakerna: köpa ett stort hus, resa mycket, investera i en lägenhet eller två och köpa kläder som är alldeles för dyra för att ha på sig när man leker med barn dagarna i ända. 

24.02.2017 kl. 09:58

En självklarhet

Caroline skriver om ett jobbigt (men viktigt) ämne. Våldtäkt. Hon tar avstamp i en debattartikel från Nyheter24 och de skammande kommentarerna som finns i debattartikelns kommentarsfält, där det på olika sätt sägs att det är kvinnans fel. Nu kanske ni som läser tänker att Nyheter24 ju finns i Sverige och att de som kommenterar också är för Sverige, alltså är synen på vad som är våldtäkt inte relevant för oss i Finland. Men tyvärr, där trodde ni fel. En nyligen genomförd undersökning visar att var tionde finländare tycker att sex utan samtycke är okej i vissa fall. Helt galet. Sex utan samtycke är våldtäkt och våldtäkt är aldrig okej. Visst? Det är vår uppgift som småbarnsföräldrar att se till att det är en självklarhet för våra barn. 

 

05.12.2016 kl. 14:17

Skolfotografier

Caroline har gjort det, Maria, Mimmi och Marion likaså. De har alla visat upp bilder från sin barndom, närmare bestämt skolfotografierna (och också några dagisfoton) för varje år som gått med några få undantag. Både frisyrerna och klädstilarna har varierat kraftigt kan Bloggkoll diplomatiskt säga. 

Bloggkoll skulle också gärna vilja visa upp sina foton, inte minst det från lågstadiet där jag har en mörkbrun plastchoker runt halsen, men problemet är att jag inte har så många foton. Är det bara mina föräldrar som tyckte att skolfotona var fasligt dyra? Så oftast blev det bara gruppfotot, och de åren som de egna fotografierna blev mer lyckade var det några fotografier till närmsta släkten som gällde. Jag minns hur avundsjuk jag var på alla mina klasskompisar som fick köpa de små klisterbilderna. Och sen när de bytte med varandra och limmade in minifotona i utvikbara häften... Jag var så avundsjuk! 

29.11.2016 kl. 21:17

Tv-program med bloggare

Man skulle ju kunna tro att jag ser framtiden. I förrgår skrev jag om att jag tyckte att det är dags att damma av Blogistani-konceptet och filma finlandssvenska SoMe-profiler, och se vad Elin Hassel avslöjade igår kväll. Hon, Caroline och Hanna har vistas instängda i ett hus i två dygn tillsammans med tv-kameror. Konceptet verkar gå ut på att få så många likes som möjligt. 

Var det månne det här programmet Karolina tackade nej till eftersom det kändes för skämmigt?

08.09.2016 kl. 08:39

Sevendays om gräl och kärlek i sociala medier

Givetvis kommer här en sammanfattning över vad finlandssvenska bloggarna tycker om relationer eftersom det var det stora bloggämnet i fredags (Zzzzzzzz). Egentligen var det mest Sevendaysbloggarna som skrev om ämnet och egentligen var alla väldigt diplomatiska och ingen gjorde några hårddragningar kring vad en bra vs en dålig relation är. Alla utgick från sig själva och skrev långt och ibland tråkigt:

  • Karolina inledde det hela med ett inlägg där hon bland annat skrev att folk som hyllar sina relationer ständigt online antagligen är olyckliga irl. Inlägget handlade också delvis om gräl och de bloggare som spunnit vidare på relationstemat har antingen valt vägvalet a) sociala medier + kärlek eller b) gräl.
  • Karolina följde upp inlägget med ett nytt där hon bl.a. påpekade att hon irriterar sig på andras förskönande (inte andras lycka). 
  • Linn skriver om anledningarna till varför hon trivs i sin relation.
  • Caroline valde alternativ B) och skriver om att hon och hennes partner inte grälar och Caroline menar att det bl.a. beror på att de kommunicerar. 
  • Linda på alternativbloggen grälar med sin sambo men konstaterar att hon "tror inte ett förhållandes kvalitet kan mätas i antal gräl". 
  • Amanda (en av de få icke-sevendaysarna som tagit i ämnet) skriver om alternativ A) kärlekslycka på sociala medier och hur hon är glad att dessa berättelser får en plattform att skina eftersom de ofta kan ses för tråkiga och platta för att passa in i filmer eller böcker.

Kan nu alla bloggare återgå till att blogga om sitt firande av forneldarnas natt/venetziansk/villaavslutning för Bloggkoll orkar inte läsa en rad till om hur ofta/sällan bloggare grälar. 

28.08.2016 kl. 08:30

Kropphets och bikinikropp

Givetvis ska Bloggkoll sammanfatta kroppsdiskussionen som härjat i den finlandssvenska bloggvärlden den senaste veckan. (Överlag pratar dock de flesta bloggarna förbi varandra och om ämnen som tangerar men som inte är helt de samma. Det är som om nästan alla hittat en mening i någon annans blogginlägg, funderat vidare och skriver om sin åsikt i ett annat ämne som rör kroppar men som inte är svar på föregående inlägg.)

Helst skulle vi inte alls kommentera våra egna (eller andras) kroppar eftersom diskussionen vill bli väldigt lik diskussioner man hade i tonåren med sin bästis "Jag är så tjock!" "Nej! Du är ju jättesmal, jag är tjock!" "Nej, det är jag som är tjock"" och så håller det på i evighet i någon form av tävling kring vems kropp som är sämre . För redan då visste man att tjock var sämre och smal det eftersträvansvärda. Normkroppar och de människor som har normkroppar kan givetvis ha komplex och får givetvis skriva om dem. Men problemet är att diskussionen blir skev när "normalviktiga" kvinnor (alltså kvinnor som exempelvis har BMI under 25*) poängterar att de visst har komplex kring sin kropp och att de upplever sig tjocka. För det är ju inte det det handlar om. Det handlar ju bland annat om mallen smal och hur den reproduceras överallt i samhället som en norm. (Till exempel det här med boyfriend-jeans och plus size-kläder). Det handlar också om hur folk automatiskt kopplar smal med hälsosam och större kroppshydda med en ohälsosam livsstil.  

* BMI är inte ett så superbra sätt att kolla om man ens kropp mår bra och är otjock eller tjock, men används tyvärr fortfarande bl.a. i sjukvården som pekpinne. Så därför använde jag det som en exempelgräns mellan om man är normalviktig och därmed hälsosam eller tjock och därmed ohälsosam.

12.05.2016 kl. 23:19

Mens

Alla gånger jag gnällt om hur dyrt det är att ha mens och hur jobbigt det är, så har jag aldrig kunnat komma med kalla faktan. Istället har det väl låtit ungefär så här:

"Det är så dyyyyrt att ha mens!" (jag med en vetekudde över magen och en 800 mg Burana i kroppen) 

"Hur dyrt då?" (halvnyfiken man som vill att jag ska prata om vad som helst så att jag inte bara ligger i sängen och ylar)

"Jag vet inte. Bara dyyyyyrt!" (sen äter jag lite choklad och tycker synd om mig själv som värsta mens-klischén)

Men nu har Caroline gjort en rejäl uträkning kring hur mycket mens kostar under ett helt liv. Så nästa gång har jag en summa att leverera när någon frågar! Hurra!

16.03.2016 kl. 08:02

Vloggar och guldmuggar

Inspirationen har inte varit så superhög hos Bloggkoll de senaste dagarna så igår passade jag på att fråga via Facebook vad jag ska blogga om. Caroline tyckte att Bloggkoll borde blogga om hennes senaste vlogg, så då gör vi väl det. Er önskan är min lag osv. 

Jag kan ju börja med att erkänna: jag kollar aldrig på vloggar. Vloggar och bloggar är för mig två helt skilda saker, där jag orkar läsa det sistnämnda och aldrig orkar se det förstnämnda. Nu blev jag ju tvungen att göra ett undantag för Caroline så jag tittade på hennes vlogg om finlandssvenskhet. Den var rolig! Ni borde också titta.

För att riktigt bli en vlogg-nörd bestämde jag mig för att också se på Ziios vloggar. Men hon visade upp någon ny Fazer-choklad och efter det kunde jag inte koncentrera mig på en enda video till. Utan jag tänker bara på chokladen haha.

Och en liten betraktelse: om alla Autre-bloggare håller på och viftar runt med Rapunzel-produkter, så verkar det som om alla vloggare viftar runt med en guldig take away-mugg (från Galan?). 

03.02.2016 kl. 09:31

Friande kvinnor

I år är det ju inte vilket år som helst, utan i år får man som kvinna fria! Vilket min mamma påminner mig om ungefär dagligen... Caroline bjuder skottåret till ära på information kring traditionen att kvinnor får fria till sina män. Men ärligt talat, är inte denna "tradition" förlegad? I romantiska filmer kanske männen ständigt går ner på knä och viftar med någon stor blingring, men i verkligheten i Finland? Not so much. De flesta förlovade/gifta människor jag känner har gemensamt bestämt sig att de ska förlova/gifta sig.

Och sedan finns det ju faktiskt par som inte består av en man och en kvinna. Homosexuella par som består av två män har ju det skitbra och kan fria till varandra mest hela tiden. Men följer vi traditionerna strikt så får ju inte lesbiska par fria till varandra förutom en gång vart fjärde år. En (äldre) bekant till mig var faktiskt orolig över ett lesbiskt par helt nyligen: "Hur vet de vem som ska fria till vem?" lät den förvirrades fråga. 

15.01.2016 kl. 10:53

Bloggflytt

I dag avslöjade Caroline en grej. Hon har i flera dagar hintat om att något är på gång och nu avslöjar hon det hon har suttit och hemlighållit. Hennes blogg flyttar nämligen in till Sevendays. Det verkar alltså som om jag hade fel i mina spekulationer kring att Sevendays nästa värvning skulle bli en mammabloggare. Fast även om jag hade fel så var det en riktigt rolig nyhet!

Caroline brukar vara bra på att leverera inlägg och jag kan tänka mig att hon fortsätter på samma sätt. Men en annan grej, har ni tänkt på att Sevendays allt mer börjar nischa sig som en bloggplats för välmående/yoga/tänk efter-bloggar? Hit passar ju Caroline bra som leverera bilder på otroliga yogaposer som verkar strida mot gravitationen. (Alltså jag tycker om den typen av bloggar men jag hoppas att de inte blir alltför inriktade utan fortsätter med den stora blandningen som var mer tydlig när Sevendays körde igång.)

03.12.2015 kl. 22:12

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här

Senaste kommentarer

27.04, 22:15Hej då av Lite skrik
06.04, 12:41Hej då av Karolina
03.04, 10:49Hej då av linnea p.
03.04, 08:43Hej då av Daniela
03.04, 00:14Hej då av Sandra