Bloggreklam i Svenskfinland och i Sverige

Skillnaden mellan bloggreklam i Sverige och i Svenskfinland illustrerad med två bilder:

Chimi Eyewear skickar en hop med svenska bloggare och influencers till Zanzibar, bl.a. Kenza och Janni Delér.  

 

Samma företag samarbetade i somras med Daniela. Samarbetet verkar innehålla solglasögon och en tegelvägg.

Inga palmer och solresor åt finlandssvenska some-profiler..

17.01.2017 kl. 21:37

Fem klädregler

Daniela listar fem krav hon har när det gäller ett eventuellt klädinköp. Listan ser ut så här: 

  1. Kläderna ska kännas bra redan i provrummet
  2. Man ska känna sig bekväm i kläderna
  3. Tänk praktiskt och undvik alla fina små klänningar
  4. Kvalitet före kvantitet
  5. Köp inte något som är trendigt, utan köp det du tycker om.

Så här ser Bloggkolls lista ut:

  1. Kläderna ska kosta max 30 €. Vårdpeng och noll euro i blogglön bäddar inte för något annat än det som finns på H&M och Citymarket.
  2. Svart, grått och mörkblått är godkända färger, alla färgglada plagg lämnar kvar i affären. Visst, det är fint med en röd tröja, men jag tvättar så sällan rött att tröjan skulle förtvina längst ner i tvättkorgen.
  3. Och kläder i ylle, silke eller något annat som måste få specialbehandling? Kommer inte med hem.
  4. Kläderna måste klara av att ett leksuget barn river och sliter i dem. Allt som inte är lekvänligt lämnar i affären.

Så sammanfattningsvis. Bloggkolls krav på kläder: billigt, svart, bomull och slitstarkt. Jag kan ju inte vara den enda småbarnsmamman som lever i denna uniform?

06.01.2017 kl. 07:52

Länkkärlek

Anne har inlett veckan med att lyfta upp bloggar hon tycker om i två inlägg. Danielas julkalender går ut på att hon bloggar om en favoritblogg per dag. 

Så nu undrar givetvis Bloggkoll vilka dina favoritbloggar är! Och vilka bloggar jag borde skriva mer om?

08.12.2016 kl. 08:30

1 sak Bloggkoll inte kan

Daniela listar tjugo saker hon inte kan, och Bloggkoll vill ju givetvis också berätta något chockerande om sig själv. Så, här kommer det: Bloggkoll kan inte skilja på höger och vänster. Ni skulle sett mig förra veckan när jag försökte vara med på ett gympapass. Jag överväger starkt att skaffa en sån här tatuering

26.09.2016 kl. 14:30

100 mål att nå

Blondinbella inledde med att kaxigt lista 100 mål hon vill uppnå i sitt liv. Och de finlandssvenska bloggarna är ju inte sena med att haka på:

På nästan alla listor finns målet att satsa mer på bloggen, skriva böcker och så finns det flera som vill sommarprata! Det sistnämnda kan jag inte förstå eftersom det finns högst på min hatlista, tillsammans med att rensa avlopp och ta loss möss ur musfällor. Men alla är vi olika. 

För övrigt tycker Bloggkoll att det säkert är bra att göra listor och lägga upp målsättningar, men när vissa gör det så svårt för sig! Som Blondinbella som vill få barnbarn (en dröm hon inte kan påverka) eller de målsättningar som ska ske varje dag/varje år (tänk om något sker så att man ett år inte kan exempelvis resa till Spanien, då är ju det målet aldrig möjligt att nå). 

14.08.2016 kl. 10:48

Saker jag aldrig skulle göra:

  1. Skriva listor på vad jag aldrig ska göra. 

(Hehe. Apropå Danielas inlägg.)

24.05.2016 kl. 14:45

Ärlighet

Ärliga listan har rullat runt i de flesta bloggar. Ursprungligen kommer den från Atilio, men de flesta verkar ha anammat Sandra Beijers version. Och givetvis bjuder Bloggkoll på en sammanfattning. Det är ganska tråkigt och man lär sig inte så mycket annat förutom att typ alla bloggare var duktiga i skolan och att typ alla börjar prata för att få slut på pinsamma tystnader. 

NÄR GRÄT DU SENAST OCH VARFÖR?
I lördags, av uppgivenhet och ren frustration, när orden inte vill lägga sig i logisk följd utan bara bråkade med mig. Fast det blev bra sen.
/ Spice It Up

TRE SAKER DU AVSKYR
- Idioter (kvinnohatare, rasister, uppkäftiga människor, högfärdiga osv)
- När folk inte kommer till punkt utan bara pratar och pratar och pratar (och pratar och pratar och pratar)
- Fula tatueringar, typ tribaler eller opersonliga texter på språk personen inte själv kan
/ Grön i Åbo

HUR VAR DU I SKOLAN?
Ettan till trean var jag världens smörgris och frågade efter mer läxor. Blev även mkt glad när jag ”äntligen” fick glasögon i fyran. Elisabeth Wakefield var min idol.  Fyran till nian var jag lite mer uppkäftig och självutsedd ledare av alla ”revolutioner”. Hade fortfarande rätt bra betyg men var ganska högljudd, men ofarlig tror jag. Hängde typ bara med Emmi. Var mycket mån om min image som alternativ och annorlunda. Var verkligen inte poppis men inte direkt utstött heller. I gymnasiet träffade jag massa nya vänner. Hängde mest på Luddes och rökte röda Marlboros (!), skolkade ca 2/3 av hela skoltiden, hade bra betyg i det jag orkade satsa på dvs svenska och bildkonst. Mådde jättedåligt men hade ganska kul. Festade mycket men var olycklig konstant. Oj oj.
/ Blejk, Fejt & Fab

VAD BLIR DU STRESSAD AV?
Att förklara saker för folk som har helt annan uppfattning än jag. För lite egentid. När jag inte har överblick över ett händelseförlopp i framtiden. Om barnen inte somnar på kvällen.
/ Bloppshop

TRE SAKER DU ÄLSKAR:
Mat, mamma och motion. Ha! Blev visst tre M där. 
/ Danielas dagbok
 
HUR TROR DU ATT ANDRA UPPFATTAR DIG?
Utåtriktad, social och glad. Tror jag? Berätta ni! Hur uppfattar ni mig? Sen tror jag också att vissa tror jag är lite dryg, eftersom jag lider av det mycket vanliga syndromet resting bitch face. Alltså ser förbannad ut när jag har neutralt ansiktsuttryck.
/ Sandra Vaihela
 
HUR UPPFATTAR DU DIG SJÄLV?
Blyg till en början, men när pratet väl kickar igång går det bra. Förlåter lätt och litar på människor (ibland för mycket). Ganska 'down to earth' och realistisk vill jag också tro att jag är.
/ Jenniblomqvist

EN SITUATION SOM DU TYCKER ÄR JOBBIG / PINSAM:
Jag tycker det är jobbigt med pinsamma tystnader i sociala sammanhang. Tycker så illa om det så jag börjar prata om allt och ingenting. Mest konstiga osammanhängande saker. Vilket leder till ångest big time.
/ Vardagspärlor

NÄR KÄNNER DU DIG SOM VACKRAST?
Känner mig vacker när jag känner mig stark och glad. Känner mig också (fånigt nog) rätt snygg när jag druckit två glas vin och är omgiven av vänner på en fest någonstans. Skulle helst inte vilja känna mig varken snygg eller vacker någonsin, vill helst inte känna någon form av medvetenhet kring hur jag ser ut över huvud taget. Det är ett inlärt beteende som begränsar min personlighet. Känner jag mig ful är jag mindre social t.ex.
/ Nanó

VAD SKRATTADE DU SENAST ÅT?
Åt min lillebror som sa något kul, haha.
/ Carmela Kärr
 
NÅGOT DU FUNDERAT MYCKET ÖVER?
klimatförändring, rasism, mina barns framtid… Såna där muntra saker. För att kompensera för det hittar jag på fantasivärldar och just nu funderar jag mycket på hur det skulle vara om det på riktigt bodde en trollkarl i Pargas, och så försöker dottern och jag hitta på egna Fantomen-äventyr. Dit går en del tid till att fundera på hur det kunde vara om Fantomen inte var så kolonialistisk, om det t ex fanns en svart Fantomen i ett grannland.
/ Tedags hos Tant Ninette

TRE SAKER DU ÄR RÄDD FÖR:
mörker, framtiden och ångestattacker
/ Veralinnea
 
ETT YRKE DU TROR DU SKULLE VARA DÅLIG PÅ:
Ja matematiker har jag kanske inte precis fallenhet för...  
/ Lilla Hanna i stora världen

SLUTLIGEN, ETT YRKE DU TROR ATT DU SKULLE VARA BRA PÅ:
Allmän förståsigpåare och visionär (konsult).
/ Michaela

09.03.2016 kl. 12:18

Populär blogg

Jag tycker att det verkar vara ett av det vanligaste nyårslöftet, förlåt nyårsmål, bland bloggarna: att jobba med sin blogg och göra den bättre på något sätt. Daniela vill under året få en populär blogg. Givetvis kan det diskuteras vad som innebär att ha en populär blogg: många läsare? många kommentarer? en blogg det pratas om? Men Daniela verkar definiera populär som många läsare och högt upp på Bloggtoppen. Hon funderar på hur hon ska göra sin blogg välbesökt och konstaterar att hon har det mesta emot sig: hon är barnlös, icke-renoveringssugen, hatar att pyssla och bor i Helsingfors. Det verkar som om det mesta är emot Daniela så i värsta fall får hon väl flytta tillbaka till Österbotten ;)

Inspirerad av Daniela har jag nu också tänkt på mina mål med bloggen 2016: jag ska inte ändra designen så att bloggen blir svårnavigerad och jag ska inte börja lägga låttexter som bloggrubriker. Jag gör alltså som jag alltid gör när jag lovar något: lägger ribban lågt så är det inte så svårt att klara av det sen.

08.01.2016 kl. 20:24

Paradisvinnare

Finns det verkligen ingen annan i hela Svenskfinland än jag och Daniela som har tittat på den svenska PH-finalen i onsdags? Jag har väntat och väntat på att något blogginlägg om saken ska dyka upp. Men ingen skriver något. Hallå? Varför säger ingen något om Olivers ”kostym”, hur mycket produktionen styrt för att Mos och Josefine ska vinna, och att deltagare under något av årets avsnitt påstod att det heter isbjörnssallad?

Jag är typ lika besviken nu som jag är över modebloggarnas brist på klädseldiskussion efter slottsbalen.

11.12.2015 kl. 21:08

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här

Senaste kommentarer

27.04, 22:15Hej då av Lite skrik
06.04, 12:41Hej då av Karolina
03.04, 10:49Hej då av linnea p.
03.04, 08:43Hej då av Daniela
03.04, 00:14Hej då av Sandra