Bloggare för SFP

Jenna avslöjade redan i december att hon ska ställa upp i kommunalvalet i Esbo, och nu börjar fler bloggare avslöja sina politiska karriärsplaner. Både ZiiO och Sebastian ska ställa upp i kommunalvalet i Jakobstad. Visst verkar det som om SFP har spanat in bloggtoppen.fi när de har raggat nya kandidater?

Bloggkoll är såklart bitter över att jag inte har fått ett enda mejl från SFP där de bönar och ber om att jag ska bli kommunalpolitiker. 

28.02.2017 kl. 07:26

Blogalikes

Julia tipsade om ZiiOs gamla inlägg som handlar om bloggare i Svenskfinland och Sverige som är lika varandra, och undrade om jag inte skulle kunna göra något liknande. Jovisst sa jag och sedan dess har jag försökt komma på vilka bloggare som liknare varandra till bloggsättet. 

Det var ingen lätt uppgift, inte minst eftersom ZiiO redan hade hittat de bästa paren. Pezsi och Paow, till exempel! De är ju så lika att de till och med har sovit i samma sovrum. Men några bloggare lyckades jag skrapa ihop:

Håller ni med? Och vem har jag glömt?

20.01.2017 kl. 13:52

Kommentera med för- och efternamn

ZiiO skrev ett inlägg idag som verkligen fick mig att haja till. Inlägget handlar om att hon på senaste tid fått många kommentarer från anonyma personer eller personer som hon inte vet vem det är. ZiiO menar att det är fegt att inte stå för sina åsikter, och att hon kommer radera alla kommentarer som inte har en, för henne, igenkännbar avsändare. Till exempel har flera kommentarer raderats i inlägget om psykisk ohälsa och (surprise) är det kommentarer skrivna av anonyma personer som var kritiska mot inlägget. 

Bloggkoll tror att det är den första finlandssvenska bloggaren som skaffat en riktigt stram kommentarspolicy. Nästa steg blir väl att man måste logga in på Facebook för att kunna kommentera (sådär som det är på Aftonbladet). ​Lite synd är det ju att ZiiOs blogg får kommentarsmoderering, nu när hon ju verkligen hade möjlighet att bli Svenskfinlands Kissie (för några år sedan) med starka åsikter och stormigt kommentarsfält. 

Som bloggare har man absolut rätt att välja vilka kommentarer och vilka kommentarsskribenter man vill ge utrymme på bloggen. Men det finns ju ett problem med att enbart vissa kommentarer lämnar kvar och övriga raderas, bloggen kan ju onekligen bli en åsiktsbubbla med enbart positiva hejarop när alla andra åsikter raderas. Ni vet, som när man på Facebook blockar alla rasistiska och homofobiska "vänner" och när ens flöde bara är fullt av feministiska härliga tankar tror man plötsligt att världen har blivit bättre och fått smartare åsikter. 

Måste man kommentera med för- och efternamn? Och är det rätt att radera kommentarer som är kritiska och negativa? Vad tycker ni?

18.12.2016 kl. 20:55

Tänk positivt eller gå till psykolog?

Den senaste dagen har det dykt upp några blogginlägg om psykisk ohälsa på en del bloggar. Startskottet var hos ZiiO som i sitt inlägg bland annat skrev om att flera i hennes bekantskapskrets ger sig själv diagnoser inom psykisk ohälsa när de är t.ex. stressade eller ledsna. Ida-Marie menar att vi i Finland borde vara mer tacksamma och uppskatta det vi har istället för att fokusera på det dåliga. Jag vet inte hur det är med dig, men jag tänkte genast på ett inlägg av Dessie där hon skrev att om man har ångest så ska man gå till biblioteket eller ta en promenad

Jag tror att en av ZiiOs poänger är att man inte ska ge sig själv etiketter lättvindigt bara för att man har en dålig dag, att det ökar stigmatiseringen av sjukdomar som faktiskt har blivit konstaterade av en läkare.

Men kommentarsfältet visar hur lätt texten kan uppfattas annorlunda. Bloggkoll kan erkänna att jag också tog åt mig rejält, kanske för att jag också har lidit av psykisk ohälsa. Och det är inte bara kommentarsfältet och Bloggkoll som har reagerat, på många ställen i bloggvärlden har det dykt upp inlägg om ämnet. Hos Kaffepausen, Hipsu, Jennie, Häxbrygd och Elin till exempel.

Denna gamla tant har ett tips. Känner du dig nedstämd under en längre tid så ta kontakt med en psykolog eller någon annan som är utbildad inom psykisk (o)hälsa. Sitt inte hemma och gör listor på alla fantastiska saker du har, för vet ni, det är okej att må dåligt fastän man har ett perfekt liv på papper. Och känner man sig för stressad över en skoluppgift är det också okej att prata med någon. Vid alla tillfällen när livet känns övermäktigt och svårt kan det vara bra att prata med någon utomstående. Om det finns något jag har lärt mig (bl.a. genom alla dessa "utmattningsbloggar" som cirkulerar just nu) så är det att vi (kvinnor i Finland, men säkert också män i Finland) ofta nedvärderar våra egna upplevelser och känslor när kroppen och psyket säger ifrån. Istället tycker jag att när det känns för ledsamt, för stressigt eller för mycket ska man genast kontakta en psykolog. Även om man inte har akuta problem så kan man ändå få hjälp och verktyg kring hur man ska fortsätta leva och må på det sätt som man helst vill. För övrigt tycker jag att det borde höra till att alla högstadieelever ska gå hos psykolog (ej kurator) några gånger så att man redan då lär sig att det inte är något fel  med att prata med någon professionell. 

09.12.2016 kl. 08:20

Samarbete eller inte samarbete?

Min "kollega" på andra sidan potten, Bloggbevakning, bevakar bl.a. hur de svenska bloggarna väljer att märka sina blogginlägg som innehåller reklam. Så ikväll tänkte Bloggkoll göra det samma. Typ alla österbottniska bloggare hängde igår kväll på vip-kväll i ett nytt köpcentrum och vissa har reklammärkt sina inlägg om kvällen, andra inte

Vilket sätt är rätt då? Bloggkoll tycker att det borde finnas samarbetsstämpel på alla inlägg. För de känns sannerligen som riktigt fullspäckade reklaminlägg.

27.10.2016 kl. 22:40

Satsa på bloggen

Till skillnad från Bloggkoll som verkar ha bloggsvacka just nu så verkar hösten göra en del bloggare mer taggade. Ziio skriver ett inlägg om hur hon i höst tänker satsa på bloggen. Bland annat listar hon egen firma och nya samarbeten och att hon kommer satsa 110 procent på bloggen. Det ska bli spännande att följa!

Någon annan som ju verkligen har satsat på bloggen på sistone är Cindy. Oavsett när jag klickar in mig på bloggen finns det alltid åtminstone ett nytt inlägg att läsa. Tummen upp för det också!

24.09.2016 kl. 16:25

Gdansk

På något sätt har jag alltid trott att Gdansk är ute. Namnet är krångligt att uttala och jag vet att det är en hamnstad dit ruffiga fraktfartyg åker. Men efter flera bloggares resereportage därifrån, bl.a. Ziios och Lindas så har jag till och med blivit sugen att resa dit! Så nu googlar jag ruffiga fraktfartyg som tar med sig passagerare haha. 

21.06.2016 kl. 10:04

Feedback kring den finlandssvenska bloggvärlden

ZiiO har nu sammanställt svaren hon fick på sin enkät kring den finlandssvenska bloggvärlden (där fokus låg främst på de olika bloggportalerna). Inga direkt förvånande svar tycker jag att jag hittar, men nog en hel del bra feedback till de olika portalerna. Hoppas de tar till sig och blir ännu bättre nu! Den stora överraskningen var att Autre tydligen betalar sina bloggare. Vilket ju är superbra, men något jag på något sätt inte trodde kunde existera i lilla Svenskfinland (hör man inte alltid åsikter om att det inte finns några pengar i bloggar och att finlandssvenskar är en för liten målgrupp för att det ska lämna pengar kvar?). 

Så nu vill jag också få blogglön! Vem ska man vända sig till? Kulturfonden?

26.05.2016 kl. 20:20

Kropphets och bikinikropp

Givetvis ska Bloggkoll sammanfatta kroppsdiskussionen som härjat i den finlandssvenska bloggvärlden den senaste veckan. (Överlag pratar dock de flesta bloggarna förbi varandra och om ämnen som tangerar men som inte är helt de samma. Det är som om nästan alla hittat en mening i någon annans blogginlägg, funderat vidare och skriver om sin åsikt i ett annat ämne som rör kroppar men som inte är svar på föregående inlägg.)

Helst skulle vi inte alls kommentera våra egna (eller andras) kroppar eftersom diskussionen vill bli väldigt lik diskussioner man hade i tonåren med sin bästis "Jag är så tjock!" "Nej! Du är ju jättesmal, jag är tjock!" "Nej, det är jag som är tjock"" och så håller det på i evighet i någon form av tävling kring vems kropp som är sämre . För redan då visste man att tjock var sämre och smal det eftersträvansvärda. Normkroppar och de människor som har normkroppar kan givetvis ha komplex och får givetvis skriva om dem. Men problemet är att diskussionen blir skev när "normalviktiga" kvinnor (alltså kvinnor som exempelvis har BMI under 25*) poängterar att de visst har komplex kring sin kropp och att de upplever sig tjocka. För det är ju inte det det handlar om. Det handlar ju bland annat om mallen smal och hur den reproduceras överallt i samhället som en norm. (Till exempel det här med boyfriend-jeans och plus size-kläder). Det handlar också om hur folk automatiskt kopplar smal med hälsosam och större kroppshydda med en ohälsosam livsstil.  

* BMI är inte ett så superbra sätt att kolla om man ens kropp mår bra och är otjock eller tjock, men används tyvärr fortfarande bl.a. i sjukvården som pekpinne. Så därför använde jag det som en exempelgräns mellan om man är normalviktig och därmed hälsosam eller tjock och därmed ohälsosam.

12.05.2016 kl. 23:19

Säg vad ni tycker

Ida-Marie/ZiiO verkar satsa hårt på bloggvärlden och hennes slutarbete kommer att handla om den finlandssvenska bloggvärlden och vad folk tycker om den. För att låna hennes egna ord: "Undersökningen handlar om plattformarna som finns i svenskfinland, och deras tillräcklighet." Plattformarna är alltså Finlandssvenska bloggareSevendays, Autre, RatataBloggtoppen, bloggar.fi och blogga.fi. Så klicka er in på länken och ge era ärliga och bra svar!

(Allra helst ska ni såklart skriva något om Bloggkoll och hur bra det är.)

17.03.2016 kl. 20:45

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här