Var är Lillemor?

Vad sysslar förra årets familjeblogg med? Bloggpaus? Är bloggen finito? Eller har Lillemor tappat bort lösenordet till bloggen?

15.07.2016 kl. 15:02

Kropphets och bikinikropp

Givetvis ska Bloggkoll sammanfatta kroppsdiskussionen som härjat i den finlandssvenska bloggvärlden den senaste veckan. (Överlag pratar dock de flesta bloggarna förbi varandra och om ämnen som tangerar men som inte är helt de samma. Det är som om nästan alla hittat en mening i någon annans blogginlägg, funderat vidare och skriver om sin åsikt i ett annat ämne som rör kroppar men som inte är svar på föregående inlägg.)

Helst skulle vi inte alls kommentera våra egna (eller andras) kroppar eftersom diskussionen vill bli väldigt lik diskussioner man hade i tonåren med sin bästis "Jag är så tjock!" "Nej! Du är ju jättesmal, jag är tjock!" "Nej, det är jag som är tjock"" och så håller det på i evighet i någon form av tävling kring vems kropp som är sämre . För redan då visste man att tjock var sämre och smal det eftersträvansvärda. Normkroppar och de människor som har normkroppar kan givetvis ha komplex och får givetvis skriva om dem. Men problemet är att diskussionen blir skev när "normalviktiga" kvinnor (alltså kvinnor som exempelvis har BMI under 25*) poängterar att de visst har komplex kring sin kropp och att de upplever sig tjocka. För det är ju inte det det handlar om. Det handlar ju bland annat om mallen smal och hur den reproduceras överallt i samhället som en norm. (Till exempel det här med boyfriend-jeans och plus size-kläder). Det handlar också om hur folk automatiskt kopplar smal med hälsosam och större kroppshydda med en ohälsosam livsstil.  

* BMI är inte ett så superbra sätt att kolla om man ens kropp mår bra och är otjock eller tjock, men används tyvärr fortfarande bl.a. i sjukvården som pekpinne. Så därför använde jag det som en exempelgräns mellan om man är normalviktig och därmed hälsosam eller tjock och därmed ohälsosam.

12.05.2016 kl. 23:19

Storstadspivilegium

Jag har med intresse följt med diskussionen kring hemmafödande. Folk som tycker att hemmafödande är en bra idé har flitigt delat länkar i Lillemors kommentarsfält. Och summa summarum är att hemmafödslar är mer mysiga och mindre stressande än en förlossning i steril sjukhusmiljö. Dessutom finns legitimerade barnmorskor på plats under en hemmafödsel som kan avgöra om det tillstöter sådana komplikationer att man måste bege sig till ett sjukhus.

Att välja att föda hemma (i ett i-land som Finland) skulle jag vilja kalla för ett storstadsprivilegium. För de som har tio minuters färd till ett sjukhus kan relativt snabbt ta sig till adekvat vård om det blir något problem. Men de som inte bor på gångavstånd till sjukhuset? De kan ju inte direkt välja att föda hemma och räkna med att det ordnar sig om barnet får syrebrist eller mamman svimmar. 

Sen är jag också väldigt nyfiken på hemmafödslar när det gäller barnmorskor. Om man i Finland väljer att föda hemma kommer det automatiskt en barnmorska hem till en eller ska man anställa någon under ett eller flera dygn? Får man välja barnmorska själv?

11.04.2016 kl. 12:09

10 effektiva sätt med Linn och Lillemor

Har din dag börjat lite bökigt och du känner dig både stressad och arg? Lugn, Bloggkoll kan trösta dig med att det finns de som har det värre. Linn skriver om 10 effektiva sätt att förstöra en dag och Lillemor berättar om 10 effektiva sätt att förstöra en natt. 

Har ni redan läst dessa uppräkningar i oflyt? Då rekommenderar jag Sevendays nyaste stjärnskott Arga tanten. Klicka er in och bli uppfyllda av tacksamhetskänslan i att det finns någon annnan som är argare än vad du är just nu.

25.02.2016 kl. 10:13

Vem firade bäst?

I svallvågorna efter alla hjärtans dag har inlägg kring dagen börjat dyka upp och den stora frågan är ju givetvis vem som firade denna högtid bäst. Inga riktigt himlastormande romantiska inlägg har dykt upp tycker jag, men Lykkeliten har fått den finaste vändagsbuketten någonsin och Lillemor har fått det mest kreativa vändagspresenten.

15.02.2016 kl. 23:01

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här

Senaste kommentarer

27.04, 22:15Hej då av Lite skrik
06.04, 12:41Hej då av Karolina
03.04, 10:49Hej då av linnea p.
03.04, 08:43Hej då av Daniela
03.04, 00:14Hej då av Sandra