Fastetider

Nu när fastlagsbullarna börjar vara uppätna har en del bloggare börjat tänka på fastan. Lite skrik skriver provocerande (?) om att hon under fastetiden ska gå på massage flera gånger. Anne ska somefasta, vilket mer detaljert ska gå ut på att inte slösurfa efter klockan 18. Och Amanda har tre fasteprojekt, bland annat att ska hon inte handla något utöver mat.

Bloggkoll fortsätter sin vana trogen med att inte göra några löften, utan istället noggrannt hålla koll på om bloggarna följer sina planer. Precis som med nyårslöften alltså. Men skulle jag fasta skulle jag antagligen försöka få in en god vana som är bra för mig, kanske att sluta tänka negativa saker om mig själv hela tiden. 

Har du någon fasta på gång?

02.03.2017 kl. 22:05

Stickningsbonanza

Vi är ju alla vana vid att Linda, Cindy och Victoria gör det. Stickar i tid och otid alltså. Men nu börjar plötsligt det klia i stickorna på andra också. Amanda har stickat ihop flera tröjor i höst, och den senaste visar hon upp på bloggen. Carola avslöjar på insta att hon vill lära sig sticka och Michaela har redan stickat årets första stickade sockor

Är att måla med vintage paint nu officiellt utdött? Och stickningen det nya svarta? Bloggkoll längtar tills korsstygn blir inne, det är typ det enda handarbetsmässiga jag klarar av. 

13.01.2017 kl. 07:49

Att konsumera dyra kläder

I helgen läste jag Underbaraclaras smarta krönika som handlar om att man inte är en miljöhjälte bara för att man handlar dyra kvalitetskläder och designklassiker, och om det växande föraktet för de som inte har råd att konsumera samma dyra saker. Alltså lite samma tankegång som Ellen var inne på i augusti men med en miljötvist. Passande nog har Amanda skrivit ett inlägg som osar H&M-förakt och som handlar om att hon hellre köper ett dyrt plagg än tio billiga.

24.10.2016 kl. 22:47

Till alla goda människor och vanliga dödliga

Amandas bok är här och jag är väldigt nyfiken på den trots att jag egentligen inte vet så mycket om vad den handlar om. Kortare reflekterande texter har jag fått för mig i alla fall? Alltså typ som på bloggen. Men omslaget innehåller en stor bild av Amanda själv, så vem vet, kanske är det värsta smaskiga bekännelsehistorien...

05.10.2016 kl. 21:40

Sevendays om gräl och kärlek i sociala medier

Givetvis kommer här en sammanfattning över vad finlandssvenska bloggarna tycker om relationer eftersom det var det stora bloggämnet i fredags (Zzzzzzzz). Egentligen var det mest Sevendaysbloggarna som skrev om ämnet och egentligen var alla väldigt diplomatiska och ingen gjorde några hårddragningar kring vad en bra vs en dålig relation är. Alla utgick från sig själva och skrev långt och ibland tråkigt:

  • Karolina inledde det hela med ett inlägg där hon bland annat skrev att folk som hyllar sina relationer ständigt online antagligen är olyckliga irl. Inlägget handlade också delvis om gräl och de bloggare som spunnit vidare på relationstemat har antingen valt vägvalet a) sociala medier + kärlek eller b) gräl.
  • Karolina följde upp inlägget med ett nytt där hon bl.a. påpekade att hon irriterar sig på andras förskönande (inte andras lycka). 
  • Linn skriver om anledningarna till varför hon trivs i sin relation.
  • Caroline valde alternativ B) och skriver om att hon och hennes partner inte grälar och Caroline menar att det bl.a. beror på att de kommunicerar. 
  • Linda på alternativbloggen grälar med sin sambo men konstaterar att hon "tror inte ett förhållandes kvalitet kan mätas i antal gräl". 
  • Amanda (en av de få icke-sevendaysarna som tagit i ämnet) skriver om alternativ A) kärlekslycka på sociala medier och hur hon är glad att dessa berättelser får en plattform att skina eftersom de ofta kan ses för tråkiga och platta för att passa in i filmer eller böcker.

Kan nu alla bloggare återgå till att blogga om sitt firande av forneldarnas natt/venetziansk/villaavslutning för Bloggkoll orkar inte läsa en rad till om hur ofta/sällan bloggare grälar. 

28.08.2016 kl. 08:30

Flicka eller pojke

Jag läser Amandas blogg om hennes tre graviditeter och om/när de valt att ta reda på könet. Amanda skriver också att enligt hennes rådgivning är det ytterst få som inte tar reda på fostrets kön. 

Det fick mig verkligen att fundera. Jag och min partner valde att inte ta reda på kön, och det är inget beslut jag ångrar. Fast det var faktiskt en liten chock efter förlossningen när det inte var den sort vi "trott". Men jag trodde inte att vi var så unika i beslut att inte ta reda på, men tydligen! Så nu är jag väldigt nyfiken på hur ni Bloggkoll-läsare med barn har gjort. Ville ni alla veta barnets kön under graviditeten?

07.08.2016 kl. 09:01

Bok av bloggare

I dagarna avslöjades det att Amanda inte bara är med barn, hon är med bok också. I höst kommer boken "Till alla goda människor - och vanliga döda" ut på Fontana media. Jag brukar egentligen inte intressera mig så mycket om Fontana medias böcker eftersom jag inbillar mig att alla handlar om Gud. Men Amandas bok ska jag absolut köpa. Tycker hennes sätt att skildra det vardagliga är så behagligt och fint så jag hoppas på att boken hennes är minst lika fin. 

En annan bloggarebok jag varit sugen på hittills i sommar är såklart Katrin Zytomierskas, men efter dåliga recensioner är jag inte längre lika pepp på den. Kanske lika bra att vänta till hösten och Amandas bok....

02.07.2016 kl. 14:01

Alkohol och barn

Inför varje högtid brukar de inledas: alkoholdiskussionen och drunkningsdiskussionen. Idag ska vi fokusera på alkoholdiskussionen, och framförallt diskussionen kring alkohol + föräldrar + barn. 

I den finlandssvenska bloggvärlden har det låtit så här hos fyra bloggare:

  • Saragunmarie skriver om hur hon inte vill att någon som druckit alkohol har hennes barn i famnen och att hon går därifrån om det verkar vara någon fyllekväll på ingång. 

  • Amanda skriver om att så länge hon firar midsommar med sina barn så kommer hon att fira nykter.

  • Hanna kommer inte ha en vit midsommar, fastän hennes barn kommer vara med. I inlägget menar hon att det finns skillnad mellan att dricka och att dricka. 

  • Lina lyfter en lite annan sida av saken när hon säger att hon som ensamstående förälder (med kompisar som alla är utan barn) antingen får välja mellan att vara ensam med barnen på midsommar eller fira tillsammans med kompisar som antagligen blir fulla. 

 

Jag tycker inte att det är fel varken att ha en helvit eller en beige midsommar med barn. Däremot fullkomligt hatar jag hur det alltid (åtminstone i mina kretsar?) alltid blir mammans roll att vara nykter och chaffis ifall något händer under midsommaren. Förutom om man åker båt förstås, för sånt kan ju inte kvinnor köra. Så då är det säkrast att man övernattar så att pappan kan dricka sina bastuöl. Gaah. 

22.06.2016 kl. 14:27

Om mig

Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat? 

Lämna en kommentar eller mejla mig på bloggkoll@hotmail.com

På Facebook finns jag här